60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Edo de Waart: Lieder von der Erde

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Edo de Waart - dirigent

Markus Eiche - bas
Sasha Cooke - mezzosopraan
Andrew Staples - tenor

Momotenko-Levitsky Earth’s Prayers (In opdracht van NTR ZaterdagMatinee, mede mogelijk gemaakt door Babs Appels Interieurarchitectuur) (wereldpremière)
Diepenbrock Im grossen Schweigen
Mahler Das Lied von der Erde

Alfred Momotenko-Levitsky schrijft een ‘antwoord’ op Mahlers emotionele Lied von der Erde. Edo de Waart dirigeert bovendien Im grossen Schweigen van Mahlers Nederlandse vriend Diepenbrock.
 
De vrienden Mahler en Diepenbrock
Op 5 april 2021 is het precies honderd jaar geleden dat Alphons Diepenbrock overleed. De Nederlander was een goede vriend van Gustav Mahler. Reden genoeg om de bijzondere band tussen beiden te vieren met twee meesterwerken: Diepenbrocks Im grossen Schweigen en Mahlers indringende Das Lied von der Erde.

Earth's Prayers: onthutsend statement
Edo de Waart, in het verleden al verantwoordelijk voor memorabele Mahleruitvoeringen, leidt het orkest bovendien in een wereldpremière van Alfred Momotenko-Levitsky. Met zijn Na Strastnoj schreef deze Russisch-Nederlandse componist in 2017 al een ‘waardig tegenstuk’ (de Volkskrant) van Rachmaninoffs Vespers. Nu vertelt hij met zijn onthutsende Earth's Prayers in het verlengde van Mahlers ‘Symphonie für eine Tenor- und eine Altstimme und Orchester’ dat de aarde als we zo doorgaan straks helemaal niet meer zingt. Een aangrijpend statement.
Edo de Waart: Lieder von der Erde

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 24 april 2021 14:15 - zaterdag 24 april 2021 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR