Edo de Waart en 3x Brahms

Programma: Het Zondagochtend Concert

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Edo de Waart, dirigent (foto)

1.  J. Brahms - Gesang der Parzen, op, 89  
2.  J. Brahms - Nänie voor koor en orkest, op. 82
3.  J. Brahms - Tweede symfonie, op. 73

Brahms
Brahms staat centraal deze ochtend in een concert vol levenslust en reflectie op de dood. Het Groot Omroepkoor zingt bij het Radio Filharmonisch Orkest het beeldschone Nänie. Brahms verklankte een gedicht van Schiller over rouw, maar vooral ook over troost. In Gesang der Parzen zoekt hij een donkerdere kant van het onderwerp op, vol drama en krachtige bewegingen. Overigens maakte Brahms graag grappen over zijn interesse in de duistere kant van het leven. Hij maakte diverse mensen wijs dat zijn Tweede symfonie topzwaar zou worden. Dat hij als componist beter met een rouwband om kon gaan lopen. Het tegendeel bleek waar: in de Tweede laat Brahms zijn ontwapenende, levenslustige kant horen.

Edo de Waart
Kort voor zijn tachtigste verjaardag leidt Edo de Waart het Radio Filharmonisch Orkest. Daar was hij lange tijd chef. In Het Parool zei De Waart: ‘Bij dat orkest heb ik de beste tijd van mijn leven gehad.’ Nu is hij er ere-gastdirigent. Aan een krant omschreef De Waart de composities van Brahms als ‘ongelooflijk menselijk’.

Edo de Waart en 3x Brahms

Datum:
zondag 02 mei 2021 10:30 - zondag 02 mei 2021 11:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
AVROTROS