Bruckner en het orgel

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
David Zinman, dirigent
Leo van Doeselaar, orgel

Welmers - Memories III (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten - wereldpremière)
Bruckner - Achtste symfonie

Bruckners orgelende Achtste symfonie
Op 4 september 1887, zijn drieënzestigste verjaardag, schreef Anton Bruckner aan de dirigent Hermann Levi: “Hallelujah! Endlich ist die Achte fertig”. Levi had zich sterk gemaakt voor de succesvolle première van de Zevende. Binnen enkele weken ontving hij de nieuwe partituur van de trotse componist. Groot was de teleurstelling toen Levi via via liet weten dat hij niets van het werk begreep. Bruckner verzonk in een diepe depressie en reageerde uit totale onzekerheid met de ene revisie na de andere. En dat voor een man die op het hoogtepunt van zijn kunnen verkeerde!

Leo van Doeselaar speelt Jan Welmers
Enige jaren eerder had Bruckner voor een publiek van vijfduizend man in het Londense Christal Palace geschitterd met meesterlijke improvisaties: hij was een groot orgelvirtuoos. Het orgel speelde in Bruckners carrière van jongs af aan een hoofdrol. De Nederlander Jan Welmers (Zuidlaren, 1937) heeft het orgel zelfs als zijn belangrijkste medium verkozen. Zijn bekendste orgelwerk, met de bijna bruckneriaanse titel Sequens, is tot ver over de grenzen bekend en al driemaal op cd verschenen. Organist Leo van Doeselaar zal laten horen hoe Welmers, net als Bruckner, kathedralen van muziek schept, waarin de herhaling een even grote rol speelt als het koraal.

(Foto: Priska Ketterer)

Bruckner en het orgel

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 12 mei 2018 14:15 - zaterdag 12 mei 2018 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR