Beethovens Vijfde

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Les Siècles
Vlaams Radio Koor
François-Xavier Roth, dirigent
Chantal Santon-Jeffery, sopraan
Caroline Meng, mezzosopraan
Artavazd Sargsyan, tenor
Tomislav Lavoie, bariton

Méhul - Ouverture Les amazons
Kleinheinz - Mis in As
Beethoven - Vijfde symfonie

Authentieke Beethoven door Les Siècles
Toen Ludwig van Beethoven zijn Vijfde symfonie schreef, wist hij nog niet dat hij een morsecode noteerde. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn noodlotsmotief (kort-kort-kort-lang) de herkenningstune van de Engelse BBC: het was de morsecode voor de V van ‘Victory!’. De complete Vijfde symfonie is tijdens dit concert het immer imponerende sluitstuk van een verkenning van de relatie tussen Beethoven en Étienne Méhul. Onderwijl krijgt Karl Xaver Kleinheinz de officiële erkenning als de componist van de Mis in As.

De herontdekking van Kleinheiz
De mis werd lange tijd aan Méhul toegeschreven. Méhul vormde een ‘ontbrekende schakel’ in de geschiedenis van de klassieke muziek: hij was de eerste Franse romanticus die enigszins in de pas liep met de ontwikkelingen die Beethoven inzette. Afgelopen jaar bleek het werk echter van Beethovens land- en tijdgenoot Kleinheinz te zijn, een componist die hooguit nog bekend is om zijn bewerking van Beethovens Serenade opus 8 voor strijktrio tot de Notturno voor altviool en piano. Voor Les Siècles, het Vlaams Radio Koor en dirigent François-Xavier Roth maakt dit overigens niet uit: de noten spreken voor zich en doen op topniveau uitgevoerd niet onder voor een goede, meeslepende Beethoven.

(Foto: Marco Borggreve)

Beethovens Vijfde

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 07 oktober 2017 14:15 - zaterdag 07 oktober 2017 16:45

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement