Meer NPO

Ernst Daniël Zondag van 18:00-20:00 uur

Ernst Daniël van 27 augustus 2017

Ernst Daniël

Zondag 27 augustus 2017, 18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
18:00   Portret van Bernard Kruysen

Bernard Kruysen was internationaal bekend als zanger van liederen, oratoria en opera's, gespecialiseerd in het hedendaagse Franse repertoire. In 1933 wordt Bernard Kruysen geboren in het Zwitserse Montreux als zoon van de Nederlandse kunstschilder Antoon Kruysen. Hij gaat naar het conservatorium in Den Haag waar hij operalessen volgt bij Wim Quispel. Kruysen wint de tweede prijs op het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch. Hij krijgt een beurs van de Franse regering zodat hij les kan nemen bij Pierre Bernac in Parijs. Die introduceert hem bij Francis Poulenc en andere Franse componisten uit de voormalige Groupe des Six. In 1967 maakt Bernard Kruysen zijn eerste tournee door de Verenigde Staten. Zijn concertcarrière verloopt succesvol in zowel Europa als Amerika. Op 6 oktober 2000 treedt Kruysen voor het laatst op, in Arthur Honeggers Le Roi David. Op 31 oktober dat jaar overlijdt hij.

Portret van Bernard Kruysen
19:00   Hoogtepunten uit Pelléas et Mélisande

Pelléas et Mélisande is een toneelstuk van de Belgische toneelschrijver Maurice Maeterlincken is een inspiratiebron geweest voor verschillende componisten: Claude Debussy bewerkte het stuk in 1902 tot zijn enige opera, Arnold Schönberg in 1905 tot een symfonisch gedicht en Gabriel Fauré en Jean Sibelius maakten er in 1898 respectievelijk 1905 toneelmuziek bij.

Claude Debussys opera Pelléas et Mélisande ging in premiere in april 1902 in Parijs, in de ‘Salle Favart’ (Opéra-Comique). Al gedurende de periode dat de opera geoefend werd, was Debussy genoodzaakt aanpassingen te doen. Zo waren enkele orkestrale overgangsscènes te kort en werden verlengd. Tot in 1906 schaafde Debussy de compositie bij. Na de première was de kritiek verdeeld; één criticus vond de muziek ‘ziekelijk’ en ‘levensloos’ en andere bekritiseerden het impressionisme van het werk. Collega-componisten zoals Paul Dukas waren tot tranen geroerd (in positieve zin). Dirigent Erich Leinsdorf heeft een orkestsuite samengesteld uit delen van deze opera. 

Hoogtepunten uit Pelléas et Mélisande

Muziek in deze uitzending

Uitzending 27 augustus 2017

18:18

Debussy, Claude

"Ballades de François Villon" ; deel II

Kruysen, Bernhard [bariton] & Lee, Noël [piano]

audivis

V 4803