Meer NPO

Een goedemorgen met... Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur

Uitzending gemist

Een goedemorgen met...Luc Joosten

Zaterdag 12 oktober 2019, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Luc Joosten AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 12 oktober presenteert Luc Joosten, hoofddramaturg bij De Nationale Opera, Een goedemorgen met...
Luc Joosten

Luc Joosten wordt in 1965 geboren in het Belgische Hasselt. Zijn eerste liefde is de filosofie, waarin hij afstudeert aan de Universiteit in Leuven. Maar die hartstocht - ontdekt Joosten - kan hij beter kwijt in het theater dan binnen de strenge grenzen van de wetenschap. Hij werkt onder meer samen met zijn twee jaar oudere broer, regisseur Guy Joosten, in de Antwerpse Blauwe Maandag Compagnie, een vernieuwend theatercollectief. Als dramaturg maakt hij deel uit van de spraakmakende voorstelling Ten Oorlog, een marathon waarin de schrijver Tom Lanoye de acht koningsdrama’s van Shakespeare samenbrengt.

Door zijn fascinatie voor woord en muziek, en het samenspel tussen beide, belandde Joosten in de wereld van de opera. Die wereld belichaamt voor hem ‘een onuitputtelijke bron van betekenis. Hij zegt: ‘We zien door de opera hoe de mens verandert en tegelijkertijd hetzelfde blijft.’

Joosten werkt vanaf 1993 eerst als freelancer voor tal van Europese operahuizen, van Wenen tot Gothenburg en van Leipzig tot Londen. Na zeventien zwerversjaren kiest hij tenslotte voor een vaste baan: hij wordt Hoofd Dramaturg bij Opera Vlaanderen. Daar vertrekt hij in oktober 2018, en strijkt neer bij De Nationale Opera in Amsterdam.

Zijn kennis en ervaring draagt Joosten als docent over aan nieuwe generaties studenten in Antwerpen, Maastricht en Salzburg. En wie weet, vertelt hij wat de overeenkomst is tussen een opera en een tosti ham-kaas.
Foto: Sebastien Galtier

Luc Joosten
Een goedemorgen met...Daniël Lohues en Judith en Tineke Steenbrink

Zaterdag 5 oktober 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Daniël Lohues en Judith en Tineke Steenbrink AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 5 oktober wordt Een goedemorgen met... gepresenteerd door De Drentse troubadour Daniël Lohues en de tweelingzussen Judith en Tineke Steenbrink, oprichters van Holland Baroque.
Daniel Lohues en de zussen Steenbrink

Maar liefst drie gasten vandaag. De Drentse troubadour Daniël Lohues en de tweelingzussen Judith en Tineke Steenbrink, oprichters van Holland Baroque. Dat ensemble geeft met Lohues vanaf volgende week veertien concerten door Nederland.

Daniel Lohues wordt geboren in 1971 in Emmen, als zoon van een organist en dirigent die hem leert spelen op het Maarschalkerweerdorgel van de Rooms-Katholieke Kerk in Erica. Maar de gitaar en de popmuziek oefenen op hem een grotere aantrekkingskracht uit. Lohues oogst zijn eerste roem als voorman van de Drentse band Skik, waarmee hij tien jaar lang grote hits scoort. Daarna gaat hij produceren, liedjes schrijven voor andere artiesten en reist hij naar de Verenigde Staten om - zoals hij zelf zegt - ‘zijn haat-liefde verhouding met de blues uit te diepen’. Zijn vier solo-theaterprogramma’s Allennig trekken uitverkochte zalen. Er volgen nog vele shows en albums.

De tweeling Judith en Tineke Steenbrink komt in 1977 ter wereld in Nijmegen en groeien op in het Brabantse Oeffelt. Net als bij Lohues worden zij ingewijd in de muziek door hun vader, die koordirigent is. Judith kiest voor de viool, Tineke voor het orgel en het klavecimbel. Hun liefde gaat uit naar de 17de en 18de eeuw, niet alleen naar de bekende maar ook naar de vergeten meesterwerken. Die stukken vertolken ze aanvankelijk met grote pioniers uit de oude muziek. Maar beide zussen Steenbrink willen ook hun eigen denkbeelden daarover verwezenlijken. Daarom richten ze - als eind twintigers - hun eigen ensemble op: Holland Baroque. En daarin werken ze onder meer samen met topmusici die niet uit de klassieke muziek komen, maar wel een fascinatie koesteren voor de barok. Zoals trompettist Eric Vloeimans en nu dus Daniël Lohues.
Foto: Wouter Jansen
Bekijk hier de speellijst.

Daniel Lohues en de zussen Steenbrink
Een goedemorgen met...Els Kloek

Zaterdag 28 september 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Els Kloek AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 28 september wordt Een goedemorgen met... gepresenteerd door historica en schrijfster Els Kloek.
Els Kloek

Els Kloek groeide op in Leiden en ging in 1971 geschiedenis studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In haar studietijd was ze onder meer betrokken bij acties om aandacht te vragen voor vrouwen in de geschiedenis. Na haar afstuderen is ze jarenlang docent geweest aan de Universiteit Utrecht. Ook daar hield ze zich vooral bezig met vrouwengeschiedenis. Sinds 2003 geeft Els Kloek leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Bij het grote publiek brak ze in 2013 door toen deze website in boekvorm uitkwam. De titel: 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Tegelijk was er een gelijknamige tentoonstelling in de UB. Boek en tentoonstelling werden alom geprezen. In 2014 vestigde ze zich als zelfstandige ondernemer om te werken aan een vervolgdeel: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Dat kwam uit in 2018. Opnieuw met een gelijknamige tentoonstelling en opnieuw ontworpen door Irma Boom. Beide boeken zijn voor een groot deel gefinancierd met crowdfunding.

Eerder deze maand verscheen haar bundel Vrouwen en kinderen eerst, ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis, die in oktober van start gaat en dit jaar in het teken staat van het thema Zij/Hij.
Foto: Monique Kooijmans

Bekijk hier de speellijst van de uitzending.

Els Kloek
Een goedemorgen met...Dagmar Slagmolen

Zaterdag 21 september 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Dagmar Slagmolen AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 21 september presenteert actrice en theatermaakster Dagmar Slagmolen.
Dagmar Slagmolen

Actrice en theatermaakster Dagmar Slagmolen wordt in 1980 geboren, volgt een vooropleiding aan de dansacademie maar kiest uiteindelijk voor het theater, en voltooit in 2005 de acteursopleiding van Artez in Arnhem.Slagmolen begint met spelen in verschillende toneelgezelschappen, in tv-series en in films. Maar het liefst wil zij een eigen gezelschap. Met de oprichting van muziektheatergezelschap Via Berlin in 2008, samen met violiste Rosa Arnold, komt deze droom uit en weet zij een bijzondere nieuwe vorm toe te voegen aan het Nederlandse muziektheaterlandschap. Via Berlin maakt theater waarin klassieke muziek hoofdverteller is. Alle musici acteren en alle acteurs bespelen een instrument.Samen met ensembles als o.a. het Berlage Saxophone Quartet, Cello8ctet Amsterdam en het Ragazze Quartet ging Via Berlin de afgelopen 10 jaar met groot succes steeds op Oerol in première met bijzondere openluchtvoorstellingen, die in het najaar dan door het land toerden. Inmiddels bedienen Slagmolen en Via Berlin ook een internationaal publiek. Vanaf vandaag is de voorstelling Lost Tango te zien door het hele land; een voorstelling waarmee Via Berlin samen met het Ragazze Kwartet, Orkater en Carel Kraayenhof het 10jarig jubileum viert.

Klik hier voor de speellijst van de uitzending.

Dagmar Slagmolen
Een goedemorgen met...Maarten ’t Hart

Zaterdag 14 september 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Maarten ’t Hart AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Gedragsbioloog en schrijver Maarten ’t Hart presenteert op 14 september Een goedemorgen met...
Maarten t Hart

Dertien keer heeft Maarten ’t Hart dit programma gepresenteerd, en ook in een aantal herhalingen is de schrijver en gedragsbioloog te horen geweest.Groot is zijn oeuvre, en lang is de lijst van prijzen die ‘t Hart won sinds 1975, toen de Multatuliprijs zijn verhalenbundel Het Vrome Volk bekroonde. Zijn boeken zijn verfilmd en in vele talen vertaald, en Maarten ’t Hart mocht een andere liefde, voor de natuur, uitleven in het tv-programma Maartens Moestuin. In boeken, essays, recensies en dus eerdere afleveringen van dit programma neemt zijn liefde voor, en kennis van klassieke muziek indrukwekkende vormen aan. ’t Hart beargumenteert zijn voorkeuren, en regelmatig weet hij onbekende componisten met een vlammend betoog aan de vergetelheid te ontrukken. Zijn meest recente boek De Nachtstemmer, dat vorige maand verscheen, heeft een Groningse orgelstemmer als hoofdpersoon.
Foto: Wikipedia/ Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann - Eigen werk, CC BY 3.0

Maarten t Hart