Meer NPO

Een goedemorgen met... Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur

Uitzending gemist

Een goedemorgen met...Niek Idelenburg

Zaterdag 14 december 2019, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Niek Idelenburg AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Niek Idelenburg, dirigent en artistiek leider van Holland Opera, presenteert op zaterdag 14 december Een goedemorgen met...
Niek Idelenburg

Niek Idelenburg is artistieke leider van Holland Opera. Hij studeerde directie aan het Sweelinck Conservatorium en klassiek aan het Conservatorium van Utrecht. In veel producties van Holland Opera zingt Niek een rol. Tijdens de grote locatieproducties is hij soms dirigent. Zo dirigeerde hij o.a. Monteverdi's Orfeo Underground in een parkeergarage en de wereldpremière van The Day After van Jonathan Dove op fort Rijnauwen. Deze zomer vierde Holland Opera zijn 25-jarig jubileum met de opera King Lear op Fort Rijnauwen.

Niek Idelenburg
Een goedemorgen met...Gabi van Driem

Zaterdag 7 december 2019, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Gabi van Driem AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Advocate Gabi van Driem presenteert op 7 december Een goedemorgen met...
Gabi van Driem

Gabi van Driem is in 1951 in Amsterdam geboren en getogen in een muzikaal gezin. Toch gaat ze Rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam, en al tijdens die studie was Van Driem een van de oprichtsters van de rechtswinkel.

Van Driem vestigt zich begin jaren 80 als eerste als feministische advocaat. Ze brengt grensverleggende rechtspraak op haar naam: de vrouwelijke KLM-purser die gelijke betaling aan die van haar mannelijke collega’s eiste, de straatverbod-jurisprudentie, en de gedwongen aids-test-zaak. Al in de tachtiger jaren was zij betrokken bij zaken voor slachtoffers van seksueel geweld en misbruik, incest en seksuele intimidatie op het werk. Nog steeds is haar specialisatie #metoo-zaken.


In 1981 verscheen haar eerste boek ‘In Haar Recht’, maar ze schrijft ook twee romans: In 1999 debuteert Van Driem met ‘Het Laatste Woord’ en zes jaar later komt haar tweede roman 'Schaduwleven' uit. In 1990 wint Van Driem de Harriet Freezerring, en in 1998 werd zij door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot een der 50 belangrijkste vrouwen van deze eeuw. In 2004 volgt de Aletta Jacobsprijs voor haar grensverleggende werk als advocaat.

Bekijk de speellijst hier!

Gabi van Driem
Een goedemorgen met..Kiene Brillenburg Wurth

Zaterdag 30 november 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met..Kiene Brillenburg Wurth AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Op zaterdag 30 november wordt Een goedemorgen met... gepresenteerd door Kiene Brillenburg Wurth, hoogleraar literatuur.
Kiene Brillenburg Wurth

Kiene Brillenburg Wurth in 1966 geboren in Den Haag, groeit op in het Brabantse Son en Breugel, waar ze op school steeds wegdroomt en veel piano speelt. Ze gaat dan Engelse Taal en Letterkunde in Groningen studeren en reist wanneer ze kan door Indonesië. Nadat ze cum laude afstudeert gaat ze verder met een promotieonderzoek naar het idee van het sublieme in muziek en filosofie: Musically Sublime. In 2002 promoveert ze ook weer cum laude. Ondertussen geeft ze ook al veel les in literatuurwetenschap, eerst aan de VU in Amsterdam, daarna aan de Universiteit Utrecht, waar ze nog steeds met plezier werkt. Ze schrijft over literatuur, esthetica, muziek, creativiteit, film en digitale media in publicaties zoals Between Page and Screen, Book Presence in a Digital Age, Paradoxes of Creativity en The Material Turn in Comparative Literature. Ze ontving een prestigieuze onderzoekbeurs van NWO en was in 2010 een jaar in Harvard als gastonderzoeker.

Met Ann Rigney voltooide ze deze zomer voor Amsterdam University Press de nieuwe Engelse versie van hun succesvolle Nederlandse inleiding tot de literatuurwetenschap: The Life of Texts. En op dit moment legt Kiene de laatste hand aan een boek voor de M.I.T. Press over de wisselwerking tussen literatuur en mediatechnologie: The Call to Creativity. Sinds 2017 is Kiene hoofd van het Humanities Department van het eerste en misschien ook meest inspirerende liberal arts college van Nederland: University College Utrecht.

Bekijk de speellijst hier!

Kiene Brillenburg Wurth
Een goedemorgen met...Francine Oomen

Zaterdag 23 november 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Francine Oomen AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 23 november presenteert kinderboekenschrijfster Francine Oomen Een goedemorgen met...
Francine Oomen

Francine Oomen wordt geboren in Laren, groeit op in Eindhoven en Groningen en studeert af aan de Design Academy als industrieel ontwerper. Opklimmend met de leeftijd van haar drie kinderen ontwerpt, schrijft en tekent Oomen speel- en prentenboeken, daarna jeugd- en puberboeken. Ze is vooral bekend geworden met de Hoe overleef ik… serie, waarin ze op humoristische wijze kinderen door hun puberteit loodst.

Meer dan honderddertig kinderboeken schreef Oomen, haar werk is vertaald, verfilmd en bewerkt tot musical. Ze won talrijke prijzen van de Nederlandse kinderjury en de Jonge Jury. In 2015 werd ze geridderd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Maar Oomen schrijft ook voor volwassenen. In 2008 verscheen haar dichtbundel Gek van Liefde, en in 2017 verscheen de graphic memoir Oomen stroomt over, een autobiografisch verslag én handboek voor de overgang.
© Gerlinde de Geus

Bekijk de speellijst hier!

Francine Oomen
Een goedemorgen met...Norbert ter Hall

Zaterdag 16 november 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Norbert ter Hall AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 16 november presenteert Norbert ter Hall, film- en televisieregisseur, scenarioschrijver en producent, Een goedemorgen met...
Norbert ter Hall

Norbert ter Hall wordt in 1966 geboren in het Zuid-Hollandse Gorkum, volgt een opleiding tot grafisch ontwerper in Arnhem, en begint zijn carrière als decorbouwer voor theater en televisie.

Gaandeweg weet hij zijn werkveld te verleggen naar regie – van theater, televisie en speelfilm. In 2001 komt zijn eerste film Monte Carlo uit, met Kitty Courbois in de hoofdrol.

De film was gebaseerd op een verhaal van scenarist Robert Alberdingk Thijm, met wie Ter Hall sindsdien veel heeft samengewerkt – en ook getrouwd is! Ter Hall regisseerde succesvolle televisieseries voor kinderen en volwassenen, zoals als A’dam – E.V.A., Waltz en ’t Schaep met 5 Poten, waarin Loes Luca een hoofdrol in speelde.

Deze week gaat de nieuwste film van Ter Hall in première: Mi Vida, speciaal geschreven voor Loes Luca, die een kapster op leeftijd speelt die op latere leeftijd haar droom najaagt en in Spanje wil gaan wonen.
Foto: Wikkie Hermkens

Norbert ter Hall