Meer NPO

Een goedemorgen met... Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur

Uitzending gemist

Een goedemorgen met...Prinses Christina

Zaterdag 17 augustus 2019, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Prinses Christina AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

In verband met het overlijden van Prinses Christina, herhalen we vandaag de uitzending die zij presenteerde op 17 november 2007.
Prinses Christina

Gisterochtend is Prinses Christina van Oranje Nassau overleden op 72-jarige leeftijd. Twaalf jaar geleden verzorgde zij zelf een aflevering van dit programma.


Prinses Christina werd in 1947 geboren op Paleis Soestdijk in Baarn, en is al van jongsaf geïnteresseerd in muziek. Op haar 19de gaat ze Pedagogiek studeren in Groningen, maar ze verandert al gauw van richting en plaats, om in het Canadese Montreal naar het conservatorium te gaan. Met haar behaalde master Muziekpedagogiek gaat ze werken in New York, waar ze ook haar echtgenoot Guillermo ontmoette. Samen kregen ze 3 kinderen, maar het huwelijk hield geen stand. Terug in Nederland wijdt Christina zich eens te meer aan muziek en educatie, met het Prinses Christina Concours waar zij erevoorzitter van was, en met het opnemen van 2 CD’s in 2000 en 2002. Na een opleiding tot dans- en muziektherapeut werkt ze onder andere bij Stichting Visio, waar ze met blinden en slechtzienden werkt.

Luistert u naar de uitzending van zaterdagochtend 17 november 2007, Een Goedemorgen Met Prinses Christina.

Foto: RVD/Jeroen van der Meyde


Prinses Christina
Een goedemorgen met...Martin Prchal

Zaterdag 10 augustus 2019, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Martin Prchal AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Martin Prchal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag presenteert op zaterdag 10 augustus Een goedemorgen met...
Martin Prchal

Martin Prchal wordt in 1967 geboren in Praag, hoofdstad van het toenmalige Tsjecho-Slowakije, maar groeit op in Leeuwarden, waar de familie Prchal in 1968 naartoe verhuisde. Cellolessen krijgt de jonge Martin van zijn vader Jirka Prchal, en later van docenten op conservatoria in Richmond, Utrecht, Praag en Londen. Ook studeert hij af in de Muziekwetenschappen, ook in Utrecht.

Martin Prchal speelt jarenlang in orkesten en ensembles als het European Union Chamber Orchestra en de Salzburg Chamber Soloists, maar werkt tegelijkertijd ook aan de conservatoria in Groningen, Utrecht en Den Haag, waar hij zich onder andere bezighoudt met internationale uitwisselingen voor studenten en docenten. Van 2001 tot 2011 is hij directeur van de European Association of Conservatoires –AEC, een internationaal samenwerkingsverband dat de belangen van bijna 300 conservatoria over de gehele wereld vertegenwoordigt en gevestigd is in Brussel.

Prchal is nu adjunct-directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij verantwoordelijk is voor onder andere onderwijs, onderzoek en internationale samenwerking. Hij is een veelgevraagde spreker en auteur van artikelen over het conservatoriumonderwijs. Het cellospelen is daarmee wat op de achtergrond geraakt, maar spelen doet hij zo nu en dan nog wel met zijn 14-jarige zoon Thomas, die ook cello speelt en zijn eigen muziek componeert.
Foto: Alex Schroder

Martin Prchal
Een goedemorgen met... Louise Fresco

Zaterdag 3 augustus 2019, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met... Louise Fresco AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Luister zaterdag naar Een Goedemorgen Met... schrijfster en wetenschapper Louise Fresco.
Louise Fresco

Louise Ottilie Fresco wordt in 1952 geboren in Meppel, groeit op in Brussel en studeert Landbouwwetenschappen in Wageningen, waar ze in 1986 ook in promoveert. In de jaren 70 al werkt Fresco voor de Verenigde Naties in Papoea-Nieuw-Guinea en Zaïre. Veldwerk in meer dan 60 landen combineert ze sindsdien met een academische carrière in onder andere Wageningen, Amsterdam en Stanford, met bestuurswerk, én met het schrijven van columns en romans.

Zo verschijnt in 2003 het boek De Kosmopolieten, het eerste van een trilogie. Als Fresco in 2006 haar functie als adjunct-Directeur-Generaal bij de VN-voedsel- en landbouworganisatie F.A.O. in Rome neerlegt, vinden haar ervaringen hun weerslag in de roman De Utopisten. Ook in het laatste deel van de trilogie, De Idealisten, dat vorig jaar verscheen, staat engagement centraal.

Naast haar werk voor de Wageningen University and Research en tal van andere universiteiten schrijft Louise Fresco een tweewekelijkse column in NRC, is ze lid van de redactieraad van literair Tijdschrift De Gids, en toen vorig jaar haar termijn als bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest erop zat, trad ze niet lang daarna toe aan het bestuur van het Nationale Opera en Ballet Fonds.

Foto: Jeroen Hofman

Louise Fresco
Een goedemorgen met...Henk van Nierop

Zaterdag 27 juli 2019, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Henk van Nierop AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 27 juli presenteert Henk van Nierop, emeritus hoogleraar Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de Nederlandse Opstand en de Gouden Eeuw.
Henk van Nierop

Henk van Nierop werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Het Gooi, waar hij in Hilversum het Gemeentelijk Gymnasium bezocht. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en bleef aan de UvA verbonden, eerst als docent, later als hoogleraar vroegmoderne geschiedenis. Hij promoveerde in Leiden op een proefschrift over de Hollandse adel in de zestiende en de zeventiende eeuw. Zijn publicaties gaan vooral over de Nederlandse Opstand (ofwel de Tachtigjarige Oorlog) en de sociale verhoudingen, politiek en cultuur van de Gouden Eeuw. Hij is vooral bekend doorHet verraad van het Noorderkwartier, een studie over het verloop van de revolutionaire jaren van de Opstand, die de oorlog niet als een vrijheidsstrijd, maar vooral als een burgeroorlog laat zien. Vorig jaar verscheen zijn wetenschappelijke biografie van de etser Romeyn de Hooghe, de belangrijkste grafisch kunstenaar, illustrator en satiricus van de late zeventiende eeuw. De Hooghes reputatie is echter grondig vernield door een niet aflatende reeks schandalen en vuilspuiterij, waardoor hij tegenwoordig weinig bekend is bij het grote publiek. Onlangs verscheen een Nederlandstalige publieksuitgave,De vernuftige etser: het scandaleuze leven van Romeyn de Hooghe.

Naast de geschiedenis is Henk van Nierops grootste passie het vioolspel. Hij speelt viool in een strijkkwartet, twee pianotrio’s en in het Amsterdams Symfonie Orkest Con Brio. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen, met wie hij in wisselende combinaties heeft gemusiceerd, musiceert, en nog hoopt te musiceren.

Henk van Nierop
Een goedemorgen met...Sjeng Scheijen

Zaterdag 20 juli 2019, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Sjeng Scheijen AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 20 juli wordt Een goedemorgen met.. gepresenteerd oor Sjeng Scheijen, slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw.