Meer NPO

Een goedemorgen met... Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur

Uitzending gemist

Een goedemorgen met...Vrouwkje Tuinman

Zaterdag 30 mei 2020, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Vrouwkje Tuinman AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 30 mei presenteert dichter, schrijver en journalist Vrouwkje Tuinman Een goedemorgen met...
Foto: Luuk Huiskes
Vrouwkje Tuinman

Dichter, schrijver en journalist Vrouwkje Tuinman wordt in 1974 geboren in Den Bosch, studeerde Letterkunde en Muziekwetenschap in Utrecht, en begint al tijdens haar middelbareschooltijd met schrijven over muziek en musici. 

Al meer dan twintig jaar schrijft ze voor kranten en tijdschriften als De Volkskrant, Trouw, Preludium, Opzij en Akkoord. In 2004 debuteert Tuinman als dichter met de bundel Vitrine, en een jaar later volgt haar eerste roman Grote Acht. Sindsdien verschijnt bijna elk jaar weer een bundel of roman van haar hand, en de prijzen en nominaties voor proza én poëzie volgen daar meestal kort op, zoals de Halewijnprijs, een oeuvreprijs, in 2010. 

Toen haar geliefde, de dichter en schrijver F. Starik, in 2018 overleed, zette ze zich aan het bezorgen van zijn laatste roman, Klaar, en daarna publiceerde ze de bundel Lijfrente, met gedichten over de rouw om zijn overlijden. De bundel werd onlangs bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020.

Vrouwkje Tuinman
Een goedemorgen met...Marjoleine de Vos

Zaterdag 23 mei 2020, 10:03 - 12:00

Een goedemorgen met...Marjoleine de Vos AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 23 mei presenteert schrijfster en journalist Marjoleine de Vos Een goedemorgen met...
Marjoleine de Vos

Het is 1957, in Oosterbeek, dat Marjoleine de Vos wordt geboren, maar ze verhuist al snel naar Amsterdam-Zuid, waar ze naar school gaat. Daarna studeert zeNederlandse taal- en Letterkunde aan de UvA. Al tijdens haar studie werkt ze als redacteur bij het tijdschrift Diepzee voor literatuuronderwijs op het VWO en publiceert ze haar eerste artikelen. Ook schrijft ze een schoolboek over literatuuranalyse. Op haar 29ste debuteert ze met een kinderboek bij de Bezige Bij, maar het zal bij één kinderboek blijven.

Sinds 1987 is De Vos verbonden aan NRC Handelsblad, waar ze schrijft over kunst, literatuur - vooral poëzie - en koken. Sinds 1996 schrijft ze een tweewekelijkse column op de opiniepagina.
Ook dicht ze: in 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, die werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, en in 2003 volgde Kat van sneeuw. Daarna verschenen nog Het waait en in 2013 Uitzicht genoeg., Allemaal meermaals herdrukt. Haar columns werden twee keer gebundeld en in 2018 publiceerde ze de essaybundel Doe je best.
Naast het dichten en schrijven jureert De Vos ook, voor onder meerde Zilveren en Gouden Griffel, de Libris Literatuurprijs, de AKO-prijs en de PC Hooftprijs.
Na een leven in Amsterdam, verhuisde ze 15 jaar geleden naar noord Groningen waar ze, zoals ze zelf zegt: zeer tot haar genoegen woont.
Haar vorige maand verschenen wandelessay ‘Je keek te ver’ is dan ook geïnspireerd op die omgeving en werd in Trouw omschreven als ‘Bij vlagen om te huilen zo mooi.’

Marjoleine de Vos
Een goedemorgen met...Kathleen Ferrier

Zaterdag 16 mei 2020, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Kathleen Ferrier AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 16 mei presenteert politica Kathleen Ferrier Een goedemorgen met...
Foto: Foto Verhoeff, Leusden
Kathleen Ferrier

Kathleen Gertrud Ferrier wordt geboren in Paramaribo in 1957. Haar vader Johan Ferrier is dan premier van Suriname. Later wordt hij gouverneur en de eerste president van het land. Ferriers moeder is lerares. Ze groeit op tussen Nederland en Suriname, tussen Den Haag en Paramaribo, tussen moederland en kolonie die onafhankelijk wordt. In Leiden studeert ze, Spaans, Portugees en Ontwikkelingssamenwerking, en al gauw daarna werkt ze ruim tien jaar in Zuid-Amerika. 

In de jaren ’90 keert ze terug naar Nederland, wordt lid van het CDA, en komt in de Tweede Kamer voor die partij in 2002. Tien jaar lang dient ze de volksvertegenwoordiging, als woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking en passend onderwijs, en regelmatig komt ze in opstand tegen de koers van de partij, bijvoorbeeld wanneer die in zee wil gaan met de PVV na de verkiezingen van 2010. Twee jaar later verlaat zij de Kamer. Momenteel is Ferrier voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

Kathleen Ferrier
Een goedemorgen met...Frans Klein

Zaterdag 9 mei 2020, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Frans Klein AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 9 mei presenteert Directeur Video bij de NPO, Frans Klein Een goedemorgen met...
Frans Klein

Sinds mei 2014 is Frans Klein Directeur Video bij de Nederlandse Publieke Omroep. Samen met de netmanagers en de omroepen stelt hij de programmering samen voor NPO 1, 2 en 3, Zapp, Zappelin en NPO Start. Daarnaast houdt hij zich bezig met beleidsontwikkeling en onderhoudt hij namens de Directie Video het contact met externe relaties, zoals maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Frans Klein werkte ruim 25 jaar bij de VARA. In die periode vervulde hij talloze functies, variërend van medewerker bij de afdeling klassieke muziek tot hoofd planning en productie. Hierop volgde benoemingen tot adjunct directeur radio & televisie (1998), directeur productie & nieuwe media (2000) en uiteindelijk directeur van de omroep (2004). In deze hoedanigheid stond hij begin 2014 aan de wieg van fusieomroep BNNVARA.

Frans Klein
Een goedemorgen met...Diederik van Vleuten

Zaterdag 2 mei 2020, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Diederik van Vleuten AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 2 mei presenteert theatermaker, schrijver en presentator Diederik van Vleuten Een goedemorgen met...
Foto: Katinka Krijgsman
Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten (Den Haag 1961) is theatermaker, schrijver en presentator. Na een blauwe maandag te hebben gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium maakte hij in 1989 zijn debuut als cabaretier. Samen met Erik van Muiswinkel maakte hij zes avondvullende cabaretvoorstellingen. Sinds 2010 staat hij solo op de planken en maakte hij furore met een drietal voorstellingen waarbij bij de kleine geschiedenis van zijn familie plaatste tegen de achtergrond van de grote wereldgeschiedenis. In 2018 debuteerde hij als schrijver met Daar Werd Wat Groots Verricht - naar de titel van zijn eerste solo- over de de geschiedenis van drie generaties Van Vleuten in het voormalige Nederlands-Indië. Voor zijn solo theaterwerk ontving hij de prestigieuze Prijs van de Kritiek. 

Als tv maker was hij te zien in diverse satirische programma's. De laatste jaren legt hij zich toe op documentaires, onder meer over WO II en Leonardo Da Vinci. In 2020-21keert hij terug in het theater met Moedig Voorwaarts, zijn vierde solo.

Diederik van Vleuten