Meer NPO

Een goedemorgen met... Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur

Uitzending gemist

Een goedemorgen met...Jan Caeyers

Zaterdag 18 januari 2020, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Jan Caeyers AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 18 januari presenteert dirigent, muziekwetenschapper en Beethoven-expert Jan Caeyers Een goedemorgen met...
Jan Caeyers

Jan Caeyers werd in 1953 geboren in Lier, studeerde Muziekwetenschappen in Leuven, Fluit in Antwerpen en Brussel, en Directie in Wenen. Als dertiger richt Caeyers het Nieuw Belgisch Kamerorkest op, met een groep jonge musici. Dit orkest wordt in de jaren 90 omgedoopt tot de Beethoven Academie. Ook gaat Caeyers in 1994 aan de slag als assistent van maestro Claudio Abbado, bij het Gustav Mahler Jeugdorkest, in Wenen. Daar werkt Caeyers ook nauw samen met Pierre Boulez en Bernard Haitink.

In Vlaanderen blijft Caeyers actief bij de Beethoven Academie tot in 2003. Daarna werkt hij aan zijn grote Beethoven-biografie, die in 2009 verschijnt bij de Bezige Bij. Het is de eerste volledige biografie van de componist die in het Nederlands is geschreven, en het is een groot succes – óók in de Duitse vertaling. Het boek is nu wereldwijd ook dé officiële biografie van het Beethovenjaar 2020. Toch blijft Caeyers bovenal musicus en wil hij zijn expertise tot klinken brengen: in 2010 richt hij daarom een nieuw orkest op, Le Concert Olympique, waar hij tot op de dag van vandaag artistiek leider van is.

Sinds 2016 werkt Caeyers bovendien als curator bij de Stiftung Beethoven-Haus Bonn, waar hij de activiteiten leidt en coördineert in het kader van dit Beethovenjaar, 2020, in Duitsland.
Foto: Willem Verstraete

Jan Caeyers
Een goedemorgen met...Walter Groenen

Zaterdag 11 januari 2020, 10:02 - 12:00

Een goedemorgen met...Walter Groenen AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 11 januari presenteert Walter Groenen, directeur van CJP, Een goedemorgen met...
Walter Groenen

Walter Groenen (1967) is sinds 2006 directeur van CJP (Cultureel Jongeren Paspoort). Na zijn middelbare school in zijn geboortedorp Bladel, ging Walter naar Nijenrode voor een studie bedrijfskunde. Vervolgens stroomde hij in, aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam voor een studie bedrijfseconomie. Als één van de laatste ging hij nog in militaire dienst, als officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Zijn eerste echte baan was bij de Postbank, waarbij hij onder meer verantwoordelijk was voor de studentenrekening. Na 7 jaar maakte hij de overstap naar de NPO, en hield zich bezig met de marketing en profilering van toen nog Nederland 1,2,3. Hij ging weer terug naar Rotterdam om als zakelijk leider bij het International Film Festival aan de slag te gaan, totdat hij directeur kon worden bij CJP in Amsterdam.

In zijn werk probeert hij samenleving en politiek te motiveren om voldoende tijd en middelen vrij te maken voor de culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Hij stond aan de wieg van nieuwe initiatieven zoals de MBO Card en Young Impact. Hij was en is verder actief in bestuurswerk bij onder meer het Nederlands Kamerkoor, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Kunsten ’92, Stichting Tekstpierement, Raad van Advies van de Nationale Jeugdraad en de NTR.

Walter Groenen
Een goedemorgen met...Andreas Scholl

Zaterdag 4 januari 2020, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Andreas Scholl AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Countertenor Andreas Scholl presenteert op 4 januari 2020 Een goedemorgen met...
Andreas Scholl

De Duitser Andreas Scholl behoort als countertenor al zo’n twee decennia tot de wereldtop. Hij wordt geboren in 1967 in het wijndorp Kiedrich, in het Rijndal ten zuiden van Wiesbaden. Zijn ouders zingen er in de middeleeuwse Valentinus-kerk, en daar begint ook de muzikale loopbaan van de kleine Andreas. Hij wordt ingewijd in het Gregoriaanse gezang in het jongenskoor. Vlak voor het eindexamen van de middelbare school mag de 18-jarige Scholl meespelen in beroemde verfilming van Umberto Eco’s roman The Name of the Rose, met Sean Connory in de hoofdrol. De opnamen ervan vinden plaats drie kilometer buiten Kiedrich in de abdij van Eberbach. Scholl krijgt een figurantenrol als jonge eerstejaars monnik.

Na zijn studie oude muziek in het Zwitserse Bazel groeit hij vanaf de jaren negentig uit tot een veelgevraagd countertenor. Hij blinkt uit in oratoria en cantates van Bach, maar straalt ook in barokopera’s van Händel. De laatste jaren richt hij zich vooral op volksmuziek: oude en moderne.

Volksliederen vormen het hart van zijn nieuwe album en recital The Twilight People, die hij maakte met zijn vrouw, de pianiste Tamar Halperin. Donderdag 14 januari zijn beiden met dat programma te horen en te zien in het Amsterdamse Concertgebouw.

Andreas Scholl
Een goedemorgen met...Ralph van Raat

Zaterdag 28 december 2019, 10:03 - 12:00

Een goedemorgen met...Ralph van Raat AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 28 december presenteert pianist Ralph van Raat Een goedemorgen met...
Ralph van Raat

Ralph van Raat wordt in 1978 geboren in Naarden. Hoewel hij een grote interesse heeft voor vliegen, gaat hij na de middelbare school zijn andere liefde achterna – die voor de muziek. In Amsterdam studeert hij muziekwetenschappen aan de UvA, en piano aan het Sweelinck Conservatorium. Beide opleidingen rondt hij cum laude af, en hij kan verder studeren in Duitsland, Finland, Frankrijk en de VS.

Meer en meer ontwikkelt Van Raat zich als een specialist in de klassieke muziek van de 20ste en 21ste eeuw. CD’s met werken van componisten als Rudolf Escher, Louis Andriessen, John Adams en Theo Loevendie leiden tot samenwerkingen met weer andere componisten, onder wie David Lang, Gavin Bryars en Tan Dun. In 2015 verscheen een CD met werken van de Groningse componist Joep Franssens, en op Ralphs verzoek schreef hij drie etudes, die eerder dit jaar ook daadwerkelijk zijn verschenen.
Foto: Simon van Boxtel

Ralph van Raat
Een goedemorgen met...Sybrand van der Werf

Zaterdag 21 december 2019, 10:04 - 12:00

Een goedemorgen met...Sybrand van der Werf AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Sybrand van der Werf, regisseur BarokOpera Amsterdam, presenteert op zaterdag 21 december 2019 Een goedemorgen met...
Sybrand van der Werf

Sybrand van der Werf werd geboren in 1977, studeerde af in Kunstmatige Intelligentie in Groningen, maar klopte daarna aan bij de Toneelacademie Maastricht. Daar volgde hij een opleiding tot regisseur. Als operaregisseur maakte hij in 2009 een succesvol debuut bij Opera Zuid met de opera Tsaar Saltan van Nikolaj Rimski-Korsakov. Daar volgden de jaren daarna meer producties, zoals Le Nozze di Figaro, La Cenerentola en Werther [FR].Ook andere operagezelschappen leggen Van der Werf graag vast. Zo regisseerde hij voorstellingen bij BarokOpera Amsterdam, Opera Trionfo en de Dutch National Opera Academy. En in 2020 maakt hij een productie voor de prestigieuze Salzburger Festspiele.Naast opera maakt Van der Werf ook jeugd- en figurentheater, wat hem in landen als Noorwegen, Indonesië en Iran bracht. En hij is regelmatig te gast bij orkesten waar hij diverse producties begeleidt en regisseert.Van der Werf is als gastdocent verbonden aan de Toneelacademie en het Conservatorium van Maastricht en sinds 2018 is hij artistiek leider van Opera Compact, waarmee hij in 2020 Don Giovanni op de planken brengt.Momenteel tourt de succesvolle pastichevoorstelling William and Mary die hij regisseerde bij BarokOpera Amsterdam door theaters in het land.

Sybrand van der Werf