Een goedemorgen met... Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur

Uitzending gemist

Een goedemorgen met...

Zaterdag 12 juni 2021, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Saskia Goldschmidt AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Zaterdag 12 juni presenteert auteur Saskia Goldschmidt Een goedemorgen met...
Saskia Goldschmidt
Saskia Goldschmidt is geboren en getogen in Amsterdam en werkte 30 jaar lang als theaterdocent, jeugdtheatermaker en trainingsactrice. Ze ontwikkelde theaterprojecten voor kinderen en jongeren, in Nederland en op Curaçao. Tien jaar geleden debuteerde ze met het boek Verplicht gelukkig, portret van een familie, waarin ze de zoektocht naar haar Joodse familiegeschiedenis beschrijft en het effect van de kampervaringen op haar.

Na de succesvolle start van haar schrijverschap volgde snel achter elkaar drie andere boeken: De Hormoonfabriek, De Voddenkoningin en Schokland. Haar boeken zijn in diverse landen vertaald, De Hormoonfabriek stond op de Longlist van de Libris Literatuurprijs van Peter teNuyl, DE radioman van Hilversum, bewerkte het boek ism met Goldschmidt tot een hoorspel van 12,5 uur, een Franse producent werkt aan de verfilming en ook voor Schokland zijn filmplannen. Saskia probeerde al jaren om het kampdagboek van de eerste vrouw van haar vader, Renata Laqueur, opnieuw uit te geven, en vorige maand is er een prachtige uitgave van Dagboek uit Bergen-Belsen verschenen bij uitgeverij Meulenhoff. Goldschmidt bezorgde het boek en schreef er een voor- en nawoord voor.

Ze woont met haar man in Amsterdam, heeft twee volwassen kinderen en tot haar grote vreugde sinds twee jaar een kleindochter. In Noord-Groningen, midden in het aardbevingsgebied, het land van Ede Staal, huurt zij een huisje, aanvankelijk voor het verrichten van onderzoek voor Schoklandboek, maar vanwege de grote liefde voor dit gebied, het landschap, de ruimte en de eenzaamheid, huurt zij het nog altijd en schrijft daar nieuwe boeken.

Foto: Krijn Van Noordwijk
Zaterdag 12 juni presenteert auteur Saskia Goldschmidt Een goedemorgen met...
Een goedemorgen met...

Zaterdag 15 mei 2021, 10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Maurice Wiche AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Zaterdag 15 mei presenteert muziekwetenschapper en schrijver van 'Nootzaak' Maurice Wiche Een goedemorgen met...
Maurice Wiche
Maurice Wiche (Maastricht, 1968) kwam al jong in aanraking met muziek en speelde tijdens zijn jeugdjaren achtereenvolgens trompet, hoorn, saxofoon, piano en viool. Drang om zich in zo'n instrument te specialiseren was er evenwel niet, vandaar dat hij aanvankelijk koos voor een studie theorie der muziek aan het conservatorium van Maastricht. Daarnaast studeerde hij harmonie/fanfare-directie bij Jan Cober, en later orkestdirectie bij respectievelijk Roger Roussel en Tilo Lehmann aan de conservatoria te Luik en Zwolle. Diverse masterclasses koor- en orkestdirectie in binnen- en buitenland volgden, onder meer in Luzern (met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay), en Wenen.

Zijn veelzijdigheid leidde ertoe dat hij reeds tijdens zijn studie dirigent werd van een muziektheatergezelschap en diverse koren, en later tevens zijn weg vond als kerkmusicus in de hoedanigheid van cantor-organist. Zijn passie om mensen te begeesteren met de schoonheid van klassieke muziek leidde er ook toe dat hij luistercursussen klassieke muziek geeft, luisterlezingen en concert-inleidingen bij talloze organisaties verzorgt, en muziekreizen naar festivals en concertzalen in binnen- en buitenland organiseert.

Sinds 2008 werkt hij tevens als muziekjournalist voor diverse vakbladen en dagblad de Limburger. April 2021 verscheen zijn boek “Nootzaak. Columns over klassieke muziek”, een bundeling van eerder verschenen stukken in de Limburger.
Zaterdag 15 mei presenteert muziekwetenschapper en schrijver van 'Nootzaak' Maurice Wiche Een goedemorgen met...