STER Advertentie

NTR ZaterdagMatinee

De brochure voor het zestigste (!) seizoen is van de persen gerold. In 2020-2021 biedt de NTR ZaterdagMatinee alle ruimte aan componisten die baanbrekend werk schreven en absoluut gespeeld moeten blijven worden.

  • Zo openen we op 5 september het jubileumseizoen met de zelden gehoorde opera Il piccolo Marat van Pietro Mascagni (1863-1945);
  • Een concert is gewijd aan de miniaturen van Anton Webern (1883-1945), mooi gecombineerd met werk van de renaissance-componist Heinrich Isaac, wiens muziek Webern hooglijk bewonderde;
  • En er klinken drie eersterangs composities van Bernd Alois Zimmermann (1918-1970);
  • Maar ook Camille Saint-Saëns en Alphons Diepenbrock, die beiden in 1921 overleden, worden niet vergeten.

Feest voor iedereen

Vieren doe je samen. Letterlijk. Jaap van Zweden dirigeert op 12 december 2020, de dag waarop hij zijn zestigste verjaardag viert, Wagners Götterdämmerung. En onze geliefde ‘huisensembles’, het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, herdenken in 2020 dat zij vijfenzeventig jaar bestaan.

De Matinee onderstreept dit heuglijke feit door bijzondere compositieopdrachten te verlenen aan Peter-Jan Wagemans en James MacMillan. Het spreekt vanzelf dat Karina Canellakis, de chef-dirigent van het Radio Filharmonisch, een van beide werken dirigeert. Daarnaast maakt zij met Jenůfa een begin met een nieuwe cyclus, gewijd aan de opera’s van Leoš Janáček.

Dit seizoen start ook een andere reeks: in samenwerking met de Nederlandse Bachvereniging vraagt de Matinee aandacht voor vergeten maar aangrijpende passie-oratoria van tijdgenoten van Bach. Dit, een reeks andere opdrachtwerken, en véél meer...

Ook in het zestigste seizoen is veel moois te ontdekken in de NTR ZaterdagMatinee!

Abonnementen kun je bestellen of verlengen vanaf woensdag 26 februari 2020 via concertgebouw.nl. Losse kaarten zijn vanaf 1 juni te koop via concertgebouw.nl/matinee of via de kassa: (020) 671 83 45.

Bekijk de Seizoensbrochure 2020-2021 (6,42MB)

AVROTROS Vrijdagconcert

Het programma van seizoen 2020-2021 van het AVROTROS Vrijdagconcert is bekend! Het concertseizoen wordt een waar feest voor de oren, met jubilerende huisensembles, Noa Wildschut als eerste artist in residence en verrassende, nieuwe series. De losse kaartverkoop start op 1 maart.

Feestelijke seizoensopening

Seizoen 2020-2021 gaat feestelijk van start: Karina Canellakis dirigeert op 11 september het openingsconcert van de jubileumserie 75 jaar Radio Filharmonisch Orkest en 75 jaar Groot Omroepkoor. De jonge componist Jan-Peter de Graaff schrijft voor deze gelegenheid een nieuw werk. Een dag later viert het Radio Filharmonisch Orkest op de kade van de Catharijnesingel dat de restauratie van de historische Utrechtse singel voltooid is.

Topensembles uit heel Nederland

Naast onze huisensembles treden ook andere Nederlandse topensembles zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Residentie Orkest, Concertgebouw Kamerorkest en de Nederlandse Bachvereniging aan.

Ruim baan voor de generatie van de toekomst

Jong, Nederlands talent krijgt ruim baan: deelnemers van het talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert! treden op in het AVROTROS Vrijdagconcert, het Nationaal Jeugdorkest speelt Le sacre du printemps en Noa Wildschut is onze eerste artist in residence. Ze speelt onder meer het Derde vioolconcert van Saint-Saëns, verzorgt een familieconcert en is op 28 mei te beluisteren in het kamermuziekprogramma Noa & Friends.

Nederlandse componisten en nieuwe muziek

Zoals altijd besteedt het AVROTROS Vrijdagconcert uitgebreid aandacht aan Nederlandse componisten en vernieuwing. Er klinkt maar liefst twaalf keer muziek van Nederlandse bodem, maar er zijn ook premières van o.a. Goebaidoelina en Benoit. De werelden van klassiek en pop ontmoeten elkaar als het Radio Filharmonisch Orkest festival Le Guess Who? opent. Het Groot Omroepkoor en kersverse chef-dirigent Benjamin Goodson presenteren de nieuwe concertformule In the Living Room.

brochure avrotros vrijdagconcert

Net even anders

Dat is het AVROTROS Vrijdagconcert ten voeten uit: bekende programma's die nét even anders zijn, en muziek die je nergens anders hoort. Zoals bijv. Het Bruidshemd van Dvorák, In terra Pax van Martin en de Symfonie van César Franck. Maar we staan er ook bij stil bij dat Stravinsky en Saint-Saëns in 2021 resp. 50 en 100 jaar geleden overleden. Beiden zijn in een deelserie vertegenwoordigd.

Het AVROTROS Vrijdagconcert: dé klassieke start van je weekend!

Download de seizoensbrochure (9,1 MB)

Abonnementen kunt u bestellen via tivolivredenburg.nl/klassiek. Losse kaarten zijn vanaf 1 maart 2020 te koop via tivolivredenburg.nl/klassiek of via de kassa: (030) 231 45 44. Bestel je kaarten voor vier of meer concerten, dan krijgt je 15% korting.

AVROTROS Zondagochtendconcert

De kaartverkoop van seizoen 2020-2021 van Het Zondagochtend Concert is van start! Bekijk de volledige brochure en selecteer alvast jouw favoriete concerten.

Bekijk de volledige brochure

brochure zondagochtend concert