Concert

Omroeparchief: pianist Youri Egorov

  1. Concertenchevron right
  2. Omroeparchief: pianist Youri Egorov

Pianist Youri Egorov staat bekend om zijn enorme inlevingsvermogen in de pianowerken van Robert Schumann en Frédéric Chopin. Ook speelt hij tijdens dit recital ui 1984 de 6 Moments musicaux van Franz Schubert.

De zes miniaturen van Schubert vormen drie jaar later, in 1987 tijdens Egorovs laatste recitals, zijn muzikale testament. Youri Egorov ziet ze niet alleen als zijn afscheid van het podium maar als de samenvatting van zijn pianistische opvattingen. Zijn internationaal bejubelde spel krijgt er nog een dimensie bij.

Less is more lijkt het adagium van Egorov. Hij legt de structuur van het stuk bloot en speelt kaal, zonder overbodig sentimenten. En juist daardoor brengt Egorov een heftige emotie over.

…een engelachtige eenvoud, van groot belang voor Schubert, het moet oprecht en sierlijk gespeeld worden (ik bedoel - niet naïef maar met een engelachtige goedheid, soms met vuur maar altijd zonder bravour). Wat mijzelf betreft, ik meen een gave te hebben de bezieling van de componist te kunnen doorgronden. Bij Schubert is het vaak de droevenis, het droevige woord - geen gekweldheid - gewoon droefheid.'
- Youri Egorov, dagboek 1987 -

Omroeparchief: pianist Youri Egorov

Opnamedatum

zondag 13 mei 1984

Omroep

KRO

Componisten

Franz Schubert, Robert Schumann, Frédéric Chopin

Uitvoerenden

Youri Egorov (piano)

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie