Concert

Classical Now!

foto: EO
  1. Concertenchevron right
  2. Classical Now!

Het New European Ensemble, pianist Hanna Shybayeva, slagwerker Konstantyn Napolov en cellist Maya Fridman spelen gloednieuwe muziek van toonaangevende Oekraïense componisten en de beroemde pianist Evgeny Kissin.

Classical Now! Music for Change

Opnamedatum

vrijdag 19 mei 2023

Omroep

NTR

Componisten

Evgeny Kissin, Maxim Kolomiiets, Kanstantin Yaskou, Victoria Poleva, Oxana Omelchuk

Uitvoerenden

Maya Fridman (cello), Hanna Shybayeva (piano), Konstantyn Napolov (slagwerk), Emlyn Stam (altviool)

Ensembles

New European Ensemble; Elektronica, New European Ensemble

Tijdperken

Nieuwste muziek

Locatie

Paleiskerk, Den Haag

Een universele taal

Muziek kan aansporen tot verandering en verbroedering. Vanuit die drijfveer treden Hanna Shybayeva, Maya Fridman en Konstantyn Napolov graag met elkaar op. Ze verhuisden vanuit respectievelijk Minsk, Moskou en Odessa naar Nederland. De Russische inval in Oekraïne heeft hun leven overhoop gehaald. Maar ze zijn vastberaden om te tonen dat muziek verschillen kan overbruggen, omdat musici dezelfde taal delen.

Met het Haagse New European Ensemble presenteren de drie musici een premièreprogramma. Op het programma staan gloednieuwe werken van Maxim Kolomiiets en Victoria Poleva, twee toonaangevende Oekraïense componisten. Maya Fridman presenteert de Nederlandse première van de Cellosonate van Evgeny Kissin. De wereldberoemde uit Rusland afkomstige meesterpianist neemt krachtig stelling tegen de oorlog, ook met zijn composities.

Oxana Emelchuk en Kanstantin Yaskou zijn Belarus ontvlucht. Yaskou gold als een boegbeeld van de nieuwe muziek in zijn geboorteland. Ook in ballingschap blijft hij componeren. Het New European Ensemble speelt de première van Ludus Mobilis in een nieuwe versie voor negen musici.

Bron: classicalnow.nl

Ster advertentie
Ster advertentie