Concert

Over land en zee met het Koninklijk Concertgebouworkest

foto: František G.
  1. Concertenchevron right
  2. Over land en zee met het Koninklijk Concertgebouworkest

De Kerstmatinee van 2020 werd geleid door de jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä, die in september van dat jaar een bijzonder overtuigend debuut maakte bij het Concertgebouworkest. Mäkelä leidt twee absolute hoogtepunten van de muziekgeschiedenis. We reizen over land en zee met Beethovens Zesde symfonie, ofwel de ‘Pastorale’, en Debussy’s La mer.

Vrolijke gevoelens

Beethovens sfeervolle Zesde symfonie beschrijft gebeurtenissen in de Duitse natuur, van het ‘ontwaken van vrolijke gevoelens bij aankomst op het land’ via een scène bij de beek naar een onweersbui en een herderslied. Zo’n soort symfonie was er nog niet: Beethoven toonde zich voor de zoveelste keer een groot vernieuwer.

Compleet palet aan orkestklanken

Debussy tilde het concept programmamuziek weer naar een heel ander niveau. Met zijn ‘symfonische schetsen’ La mer verlaten we het land en maken we een zeetocht. Op onnavolgbare wijze weet Debussy het spel van de golven, het flikkerende licht en de dialoog tussen de wind en de zee met het complete palet aan orkestklanken weer te geven.

bron: concertgebouw.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

woensdag 23 december 2020

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven, Claude Debussy

Uitvoerenden

Klaus Mäkelä (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie