Concert

Fasten your seatbelts: Martin Grubinger!

foto: Simon Pauly
  1. Concertenchevron right
  2. Fasten your seatbelts: Martin Grubinger!

Fasten your seatbelts: multi-percussionist Martin Grubinger neemt zijn publiek mee in een fascinerende reis langs de continenten. Bedwelmende, enerverende, ruwe of subtiele ritmiek – laten we wel wezen: wat is muziek zonder ritme?

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 25 maart 2023

Omroep

NTR

Componisten

Iannis Xenakis, Steve Reich, Daníel Bjarnason, Kalevi Aho, Martin Grubinger sr.

Uitvoerenden

Martin Grubinger (slagwerk), Slavik Stakhov (slagwerk), Jürgen Leitner (slagwerk), Richard Putz (slagwerk), Valentin Vötterl (slagwerk), Per Rundberg (Arrangeur)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Martin Grubinger & Friends

Martin Grubinger slagwerk
Slavik Stakhov slagwerk
Jürgen Leitner slagwerk
Richard Putz slagwerk
Valentin Vötterl slagwerk
Per Rundberg piano

Xenakis Okho
Bjarnason Inferno – Nederlandse première
Reich Drumming I
Aho Sieidi (bewerking Martin Grubinger voor slagwerk en piano) – Nederlandse première
Grubinger sr Number of Fate – Nederlandse première

Reichs Drumming vs Okho van Xenakis

Martin Grubinger en zijn collega’s trakteren op een veelzijdig repertoire: van Reich tot Xenakis, van IJsland tot Afrika en Azië. Zo schreef de Frans-Griekse Iannis Xenakis Okho voor drie djembés en Afrikaanse bastrom, waarmee hij in 1989 de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie markeerde. Zou hij, met Frankrijk als voormalig koloniale macht in gedachten, toevallig gekozen hebben voor de klanken van het Afrikaanse continent? Minutieuze verschuivingen in subtiele ritmische patronen kenmerken de bijna hypnotiserende klassieker Drumming van Steve Reich, geschreven na een kennismaking met muziek uit Ghana.

Ritme en rite

In Sieidi evoceert Kalevi Aho een sjamanistische handeling, zonder direct naar de eeuwenoude riten van de Sami uit het Finse noorden te verwijzen – ook China, India en Arabië zijn dichtbij. De archaïsch aandoende Baskische txalaparta vormt de basis voor een stuk uit 2019 van Daníel Bjarnason. Pas na de première besloot de IJslander hoe zijn werk moest heten: Inferno. Sluitstuk vormt een compositie van Martin Grubingers vader, ook Martin Grubinger: Number of Fate. Over het getal 7 – hoe mythisch, mystiek, bepalend is dat getal?

NTR ZaterdagMatinee: Martin Grubinger & Friends

Ster advertentie
Ster advertentie