Concert

Lotte Backes: Tonstück für Violoncello und Klavier

foto: unsplash (Janderson Tulio)
  1. Concertenchevron right
  2. Lotte Backes: Tonstück für Violoncello und Klavier

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw of voor het eerst opgenomen door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #14 : Lotte Backes: Tonstück für Violoncello und Klavier.

Lotte Backes
Lotte Backes (1901-1990) studeerde piano in de jaren twintig. En van 1935 tot 1938 studeerde zij compositie aan de Pruisische Academie voor Kunsten. Na de oorlog trad ze als pianist veel op in Duitsland. Ze componeerde twee opera's, een symfonie, kamermuziek en werken voor koor en orgel. In 1982 werd zij als componist onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz. Van 1931 tot aan haar overlijden in 1990 woonde ze in Berlijn. In de oorlog werd haar appartement getroffen en verbrandde het grootste deel van haar werk, waaronder twee opera's, een oratorium en een symfonie. Ze moest zich vervolgens heroriënteren als componist. Veel van haar naoorlogse composities werden gepubliceerd door verschillende grote Duitse uitgevershuizen. Desondanks bestaan er nauwelijks opnames van haar werk en ook in gezaghebbende naslagwerken ontbreekt zij. De muzikale nalatenschap van Lotte Backes bevindt zich in de Duitse Staatsbibliotheek in Berlijn.

Tonstück für Violoncello und Klavier
Het indrukwekkende werk voor cello en piano schreef zij vermoedelijk in de jaren 30, toen zij als componist aan begin van haar carrière stond. Opmerkelijk is de complexe pianopartij die doet denken aan de notenrijke pianopartijen van Paul Hindemith. Het werk is niet in druk verschenen. Het is niet duidelijk hoe en wanneer de compositie in de Hilversumse bladmuziekcollectie terecht is gekomen. Naspeuringen bevestigen dat dit autograaf waarschijnlijk het enige exemplaar is.

Lotte Backes: Tonstück für Violoncello und Klavier

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

maandag 15 maart 2021

Omroep

NTR

Componisten

Lotte Backes

Uitvoerenden

Ansfried Plat (cello), Stephan Kiefer (piano)

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Podcast Hilversumse Muziekschatten
Na ontdekkingen van de series met hoorspelmuziek en speciaal voor de omroep gecomponeerde muziek, nu de derde uit een serie van 4 werken die op onverklaarbare wijze in de 100-jarige bladmuziekcollectie Muziekschatten terecht is gekomen en waarvan geen enkele opname meer bestaat.

Klik hieronder op de podcastlink 'Het Verhaal' en beluister bijbehorende aflevering #14.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie