Concert

De hedendaagse Prokofiev

foto: Van Baerle Trio
  1. Concertenchevron right
  2. De hedendaagse Prokofiev

Hoe is de vroeg twintigste-eeuwse Russische muziektraditie te vertalen naar de moderne tijd? De Britse componist Gabriel Prokofiev en het onvolprezen Van Baerle Trio geven het antwoord.

De hedendaagse Prokofiev

Opnamedatum

vrijdag 24 februari 2023

Omroep

NTR

Componisten

Joseph Haydn, Antonín Dvořák, Josef Suk, Gabriel Prokofiev

Ensembles

Van Baerle Trio

Tijdperken

Klassiek, Romantisch, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Hoe is de vroeg twintigste-eeuwse Russische muziektraditie te vertalen naar de moderne tijd? De Britse componist Gabriel Prokofiev en het onvolprezen Van Baerle Trio geven het antwoord. Het "ensemble dat elkaar de ruimte geeft in een onophoudelijke, elektriserende stroom van spiritualiteit, inventiviteit, passie en lyriek" (OpusKlassiek) speelt de première van een nieuw werk van Prokofiev, die net als zijn grootvader Sergej heden en verleden moeiteloos laat samenvallen. Het Van Baerle Trio omvat dit avontuur met vertrouwde klanken van Haydn en Dvořák.

Gabriel Prokofiev is niet alleen een ‘klassiek’ componist. Hij maakte ook naam als DJ en producer en begaf zich in de wereld van hiphop en dance. Elementen van deze stijl kwamen vervolgens weer terecht in zijn hedendaags gecomponeerde muziek. Zijn doorbraak kwam in 2011 met een spectaculair Concerto for Turntables and Orchestra dat tijdens de BBC Proms in première ging. Muziek van een componist die "grenzen vervaagt om klassieke muziek de eenentwintigste eeuw in te brengen", aldus Classical Voice.

Bron: Muziekgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie