Concert

Mozart en Sibelius door het Castalian String Quartet

foto: Kaupo Kikkas
  1. Concertenchevron right
  2. Mozart en Sibelius door het Castalian String Quartet

Het Londense Castalian String Quartet speelt Sibelius’ Strijkkwartet Voces intimae naast Mozarts Strijkkwartet in d. Schoonheid, drama en een duizelingwekkende dans.

Castalian String Quartet: Voces intimae
Het Londense Castalian String Quartet is een van de meest gevraagde jonge strijkkwartetten van de laatste jaren. De leden komen uit Finland, Ierland, Wales en Engeland, en wonnen tezamen in 2018 de Borletti-Buitoni Award. Vandaag spelen ze SibeliusStrijkkwartet Voces Intimae’, een werk dat zijn bijnaam ontleent aan een krabbeltje van de componist boven een notenbalk. Intiem en ingetogen klinken de vier strijkersstemmen inderdaad, maar ook lichtend en sereen. Met een duizelingwekkende dans aan het slot.

Mozart
Het Castalian String Quartet brengt ook Mozarts Strijkkwartet in d. Een van de ‘zes zonen’, zes kwartetten dus, die hij opdroeg aan zijn vriend en ‘muzikale vader’ Haydn. Gedurende het afronden van de compositie werd trouwens een kamer verderop ook een echte zoon van Mozart geboren: Raimund. Misschien mede daarom loopt het kwartet over van schoonheid en drama.

Mozart en Sibelius door het Castalian String Quartet

Opnamedatum

zondag 22 mei 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Jean Sibelius

Ensembles

Castalian String Quartet

Tijdperken

Klassiek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie