Concert

Bezuidenhout speelt Beethovens Tweede pianoconcert

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Bezuidenhout speelt Beethovens Tweede pianoconcert

Verder speelt het Koninklijk Concertgebouworkest Mozarts Parijse symfonie en de Tweede symfonie van Tsjaikovski.

Wolfgang Amadeus Mozarts Symfonie nr.31 is beter bekend onder de bijnaam de Parijse symfonie. Hij schrijft het werk in 1778 in Parijs. De 22-jarige componist is in die tijd op zoek naar een baan in de Franse hoofdstad. De symfonie wordt, in tegenstelling tot zijn banenjacht, wel een groot succes. Het is een van de meest bekende van de 41 symfonieën die hij schrijft.

Pianist Kristian Bezuidenhout is te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Sir John Eliot Gardiner voor het Tweede pianoconcert in Bes van Ludwig van Beethoven. Het is eigenlijk het eerste pianoconcert dat de componist schrijft. Hij componeert het al in 1787, maar voltooit het pas in 1795 en publiceert het nog eens zes jaar later. Intussen heeft hij dan al een ander pianoconcert gepubliceerd.

Het concert wordt afgesloten met de vrolijke Tweede symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, met als bijnaam Klein Rusland. Het werk dankt zijn bijnaam aan het feit dat de componist een aantal Russische en Oekraïense volksliedjes heeft gebruikt in de compositie.

KCO speelt Mozart en Tsjaikovski

Opnamedatum

vrijdag 07 december 2012

Omroep

AVRO

Componisten

Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Uitvoerenden

Sir John Eliot Gardiner (Dirigent), Kristian Bezuidenhout (piano), John Eliot Gardiner (Dirigent)

Tijdperken

Klassiek, Romantiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie