Concert

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Rachmaninov en Sjostakovitsj

foto: Jean Baptiste Millot
  1. Concertenchevron right
  2. Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Rachmaninov en Sjostakovitsj

Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt twee topmusici bij elkaar: Stanislav Kochanovsky en Nikolai Lugansky. Ook het programma is van topkwaliteit met werken van Rachmaninov, Sjostakovitsj en een wereldpremière van Tawfiq.

Nikolai Lugansky met Rachmaninov
Pianist Nikolai Lugansky, ‘de romantische virtuoos met koperen klank’ zoals hij door de pers wordt geprezen, is een Rachmaninov-specialist bij uitstek. Niet voor niets won hij in 2016 de prestigieuze Sergei Rachmaninov International Award. Ook zijn opname van diens complete pianoconcerten maakte diepe indruk. In dit concert speelt hij het Pianoconcert nr. 1 waarmee de jonge Rachmaninov in een klap zijn naam vestigde als groot componist én briljant pianist.

Stanislav Kochanovsky met Sjostakovitsj
De fabuleuze dirigeertechniek van Stanislav Kochanovsky wordt wel vergeleken met die van vroegere grootmeesters als Otto Klemperer. Perfect voor de weerbarstige Symfonie nr. 6 van Sjostakovitsj. Een werk dat de twee gezichten van de componist toont: somber in het eerste deel, vrolijk en cynisch in het vervolg. Het concert opent met de wereldpremière van M.C. Escher’s Imagination, een nieuw stuk van Hawar Tawfiq dat hij schreef in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hierin vat hij de ingenieuze tekentechnieken van de beroemde graficus Escher in muziek. Het is een muziekstuk waarvoor 'de toehoorder als mens innerlijke rust moet hebben', aldus de componist.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 11 juni 2022

Omroep

NTR

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, Sergej Rachmaninov, Hawar Tawfiq

Uitvoerenden

Nikolai Lugansky (piano), Stanislav Kochanovsky (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie