Concert

Daniel Lozakovich speelt Bach

foto: avrotros
  1. Concertenchevron right
  2. Daniel Lozakovich speelt Bach

De jonge topviolist Daniel Lozakovich in een uniek solorecital op zondagochtend. Hij speelt de geliefde Tweede partita van Bach, de Sonate in G van Ysaÿe en de zeer virtuoze variaties, Paganiniana, van Nathan Milstein.

Daniel Lozakovich solo met Bach, Ysaÿe en Milstein

Opnamedatum

zondag 13 november 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach, Fritz Kreisler, Eugène Ysaÿe, Nathan Milstein

Uitvoerenden

Daniel Lozakovich (viool)

Tijdperken

Hoog barok, Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Daniel Lozakovich speelt Bach

De jonge Zweedse violist Daniel Lozakovich geeft blijk ‘van een verbluffende interpretatieve volwassenheid’, aldus Opera World. Hij wisselt de grote vioolconcerten af met intiem kamermuziekrepertoire. Deze ochtend staat hij in zijn eentje op het podium, met onder andere de Tweede partita van Johann Sebastian Bach. 'Partia’s', zo noemde Bach zijn partita’s zelf. Deeltjes. In elke partita zitten er een aantal, gebaseerd op dansen uit Bachs tijd. Bach rondde zijn Sonates en partita’s in 1720 af. Ze werden echter pas ruim anderhalve eeuw later populair. Toen nam de legendarische violist Joseph Joachim ze op in zijn repertoire. Nu zijn de Partita’s met de bijbehorende Sonates hét ijkpunt van de vioolliteratuur.

Eugène Ysaÿe en Nathan Milstein

Eugène Ysaÿe, afkomstig uit Luik, was gefascineerd door Bach. Als violist én als componist. In zijn zes sonates, nu bijna een eeuw oud, culmineerde die liefde. Sensitief, virtuoos en soms bruusk ‘beantwoordt’ Ysaÿe de muzikale statements van Bach. Vandaag kiest Daniel Lozakovich de Sonate in G van Ysaÿe. Nathan Milstein, ook een zeer begenadigd violist, componeerde in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een set variaties op de bekende melodie van Paganini die ook al door Rachmaninov onder handen was genomen. Milsteins variaties zijn afwisselend, meeslepend en ontzettend virtuoos. Paganiniana is het perfecte 'showpiece' om dit solorecital mee te besluiten.

Bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie