Concert

Daniel Reuss dirigeert Bachs Magnificat

foto: Melle Meivogel
  1. Concertenchevron right
  2. Daniel Reuss dirigeert Bachs Magnificat

Daniel Reuss, Nederlands meest gevierde koordirigent, leidt het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam in een concert vol Bach, met als hoogtepunt het majestueuze Magnificat.

Daniel Reuss dirigeert Bachs Magnificat

Opnamedatum

maandag 30 januari 2023

Omroep

NTR

Componisten

Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Caroline Shaw

Uitvoerenden

Daniel Reuss (Dirigent), Martha Bosch (sopraan), Laura Lopes (mezzosopraan), Ludmila Schwartzwalder (alt), Stefan Kennedy (tenor), Jan Douwes (bas), Bram Kortekaas (Arrangeur), Cecilia Bernadini (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Kamerorkest, Cappella Amsterdam & Nederlands Kamerorkest, Cappella Amsterdam

Tijdperken

Hoog barok, Romantisch, Nieuwste muziek

Locatie

Concertgebouw, grote zaal, Amsterdam

Daniel Reuss en Cappella Amsterdam met Bach

Nederlands meest gevierde koordirigent én Bachkenner Daniel Reuss is met zijn koor Cappella Amsterdam regelmatig te gast bij het Nederlands Kamerorkest. Dit keer spelen ze een concert waarin Bach centraal staat. De componist schreef een stralende versie van het Magnificat voor solisten, koor en een feestelijk orkest met drie trompetten en pauken. Die zijn ook te horen in de Derde orkestsuite. Met zijn stevige opening, befaamde Air en opgetogen Gigue is het de perfecte opmaat van dit concert.

Brahms en een Nederlandse première van Shaw

Brahms was een groot Bach-bewonderaar. Dat blijkt wel uit zijn vocale werken, zoals het aangrijpende motet Warum ist das Licht gegeben en het canonische Geistliches Lied. Bijzonder in dit concert is het aandeel van de Amerikaanse componist Caroline Shaw, in 2012 de jongste Pulitzer-prijswinnaar ooit. Haar Music in Common Time is een schitterend weldadig klankbeeld voor koor en orkest, dat voor het eerst in Nederland gespeeld wordt.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie