Concert

L'Allegria van Hans Kox

  1. Concertenchevron right
  2. L'Allegria van Hans Kox

De Componist des Vaderlands, Willem Jeths, schuift elke maand in Podium aan om een pleidooi te houden voor een vergeten Nederlands stuk. Een compositie die naar zijn oordeel gehoord móet worden.

L'Allegria van Hans Kox stamt uit 1967 uit de roerige jaren in de Nederlandse muziek. Nog voor de Opera Reconstructie 1969 (Andriessen, Van Vlijmen, Mengelberg, De Leeuw, Schat, Mulish en Claus) ook het jaar van de notenkrakersactie.

Hans Kox componeert L’Allegria voor sopraan en orkest en in 1974 ontvangt hij de Eerste Prijs van het Rostrum of Composers voor het stuk.

L'allegria is gebaseerd een verzameling gedichten uit 1931 van dichter Giuseppe Ungaretti (1888-1970). De oorsponkelijke titel van de verzameling is Allegria di naufragi (Opgewektheid van scheepswrakken). De meeste van de gedichten geven uiting aan Ungaretti’s gevoelens na de ervaringen van de Eerste Wereldoorlog. Ze drukken een diep verdriet uit, maar getuigen ook van de waarde van broederschap en humaniteit.

Kox zette ze op muziek. Het resultaat klinkt dramatisch, muziek vol grote sprongen.

Hans Kox was een van de leermeesters Willem Jeths. De helderheid van zijn werk en Kox talent om voor orkest te schrijven, heeft Willem Jeths van hem meegekregen.

L'Allegria van Hans Kox

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

donderdag 14 september 1972

Omroep

AVRO

Componisten

Frank Martin, Hans Kox

Uitvoerenden

Marilyn Tyler (sopraan), Hubert Soudant (Dirigent)

Ensembles

Omroeporkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

studio, Hilversum

Ster advertentie
Ster advertentie