Naar homepage
Concert

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Schumann en Brahms

foto: Todd Trapani
  1. Concertenchevron right
  2. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Schumann en Brahms

Dirigent Sir John Eliot Gardiner gidst het Koninklijk Concertgebouworkest in het Vioolconcert van Robert Schumann en in de Derde symfonie van Johannes Brahms. De fenomenale Russische violiste Alina Ibragimova maakt haar debuut bij het Concertgebouworkest.

Vioolconcert van Schumann

Schumann componeerde zijn Vioolconcert in 1853 voor de Hongaarse violist Joseph Joachim. De violist besloot het werk niet publiekelijk uitvoeren. Schumann worstelde met zijn geestelijke gezondheid, waar hij een paar jaar later aan overleed. Zijn strijd tegen de waanzin klonk tergend door in de muziek en was voor Joachim reden voor z'n besluit. Pas in 1937 zou het Vioolconcert verlaat in première gaan. Sindsdien is het niet meer uit de concertzaal verdwenen. De Russische violiste Alina Ibragimova, die in dit concert haar debuut maakt bij het Concertgebouworkest, ontfermt zich over de solopartij.

Brahms volgens Gardiner

Sir John Eliot Gardiner verdreef de wurggreep van de waanzin en de wanhoop met de Derde symfonie van Johannes Brahms. Een zachtmoedige symfonie met een heerlijk zingend 'Poco allegretto', gevolgd door een uitbundig slot.

Ster advertentie
Ster advertentie