Concert

Lorenzo Viotti en het Koor van De Nationale Opera met Poulencs Gloria

foto: ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Lorenzo Viotti en het Koor van De Nationale Opera met Poulencs Gloria

Het Nederlands Philharmonisch Orkest voert het Gloria uit van Francis Poulenc met medewerking van sopraan Erin Morley en het Koor van De Nationale Opera. Ook de Eerste symfonie van Gustav Mahler stond op de lessenaar, dit alles onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 29 oktober 2022

Omroep

NTR

Componisten

Gustav Mahler, Richard Strauss, Francis Poulenc

Uitvoerenden

Erin Morley (sopraan), Lorenzo Viotti (Dirigent)

Ensembles

Koor van De Nationale Opera;Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Koor van De Nationale Opera in Poulencs Gloria

"Francis Poulenc heeft tegelijkertijd iets van een monnik en een straatschoffie", zei een vriend van Poulenc eens. Zijn muziek zit dan ook vol tegenstellingen: van Stravinskiaanse dissonanten tot Frans impressionisme en de gouden klankrijkdom uit Hollywoods muzikale hoogtijdagen. Het Gloria voor koor, orkest en sopraansolo heeft een katholieke inborst, maar blinkt uit in humor, frisse schoonheid en theater. Solist is de Amerikaanse sopraan Erin Morley. In The New York Times werd ze geprezen om de "zijden helderheid van haar stem".

Lorenzo Viotti dirigeert Mahlers Symfonie nr. 1

Onder leiding van Lorenzo Viotti speelt het orkest Gustav Mahlers Eerste symfonie. Voordat de componist zijn eerste symfonie durfde te publiceren, schreef hij al aardig wat andere symfonieën. "Een symfonie moet als de wereld zijn, het moet alles omvatten", zei Mahler over zijn muziek. En inderdaad, hij schept in deze Eerste symfonie een complete wereld waarin zijn liefde voor de natuur en zijn fascinatie voor de mens – in al zijn pracht en onvolkomenheid – volop de ruimte krijgen.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie