Concert

Valeriy Sokolov in Tsjaikovski’s magistrale Vioolconcert

  1. Concertenchevron right
  2. Valeriy Sokolov in Tsjaikovski’s magistrale Vioolconcert

Valeriy Sokolov speelt Tsjaikovski's virtuoze Vioolconcert, expressief, fris en vol diepgang. Nicholas Collon leidt het Radio Filharmonisch Orkest ook in Debussy’s geliefde La mer.

Tsjaikovski's Vioolconcert

Tsjaikovski’s Vioolconcert is een van de mijlpalen uit de muziekgeschiedenis: lyrisch, overweldigend, uitdagend en roerend. Tijdgenoten van de componist hadden dat trouwens niet door. Dit stuk stinkt in je oren, schreef een beroemd criticus, terwijl violisten het niet wilden spelen. Op één na, Adolf Brodsky, die er maar liefst twee jaar op oefende. Tsjaikovski’s Vioolconcert bereikte alsnog een publiek, en dat doet het nog altijd. Vandaag speelt violist Valeriy Sokolov het virtuoze meesterwerk. Volgens de critici van nu, die gelukkig beter weten, doet hij dat expressief, fris en vol diepgang.

Debussy

Nicholas Collon leidt het Radio Filharmonisch Orkest in Debussy’s geliefde La mer. Al eerder maakte hij het programma Reflections, waarin hij La mer onderzocht. De noten die zo ongrijpbaar zijn als het water, de interpretatie die voor iedereen anders is. Naar verluidt schreef Debussy het stuk in de Engelse kustplaats Eastbourne, die ook de Britse topdirigent niet onbekend is.

Valeriy Sokolov in Tsjaikovski’s magistrale Vioolconcert

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zondag 15 mei 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Claude Debussy, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Uitvoerenden

Nicholas Collon (Dirigent), Valeriy Sokolov (viool)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Amsterdam, Het Concertgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie