Concert

Franco Fagioli in Porpora’s briljante Polifemo

foto: Julian Laidig
  1. Concertenchevron right
  2. Franco Fagioli in Porpora’s briljante Polifemo

Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic en Julia Lezhneva: een sterbezetting voor Polifemo van Nicola Porpora, Italiaan in Londen.

Franco Fagioli in Porpora's briljante Polifemo

Opnamedatum

zaterdag 06 mei 2023

Omroep

NTR

Componisten

Nicola Porpora

Uitvoerenden

Paolo Rolli (Tekstschrijver), Franco Fagioli (Aci - countertenor), Julia Lezhneva (Galatea - sopraan), Max Emanuel Cencic (Ulisse - countertenor), Sreten Manojlovic (Polifemo - bas-bariton), Rinnat Moriah (Nerea - sopraan), Sonja Runje (Calipso - mezzosopraan), George Petrou (Dirigent)

Ensembles

Armonia Atenea

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Armonia Atenea
George Petrou dirigent

Aci Franco Fagioli countertenor
Ulisse Max Emanuel Cencic countertenor
Galathea Julia Lezhneva sopraan
Polifemo Sreten Manojlović bas
Calipso Sonja Runje mezzosopraan
Narea Rinnat Moriah sopraan

Porpora Polifemo

Franco Fagioli in Porpora’s briljante Polifemo

Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic en Julia Lezhneva: een sterbezetting voor Polifemo van Nicola Porpora, Italiaan in Londen.

Porpora’s antwoord op Händel

In 1733 trok de Napolitaan Nicola Porpora naar Londen, om er op verzoek van een aantal operalievende aristocraten de strijd aan te binden met het operabedrijf van Händel. Italiaanse opera was in de Engelse hoofdstad immens populair, en voor het publiek – ook voor ons! – was die wedijver een zegen, want beide componisten werden uitgedaagd zichzelf te overtreffen. Polifemo is de laatste van Porpora’s Londense opera’s en vertelt het verhaal van de cycloop Polyphemus. De Griekse mythologie bood perfect bronmateriaal voor librettisten die geen zin hadden om vast te zitten aan Bijbelse of historische feiten. Bovendien was er veel ruimte voor magie en bovennatuurlijke effecten.

Fagioli en Cencic in het voetspoor van Farinelli en Senesino

De Londense uitvoeringen van Polifemo waren een doorslaand succes. De London Daily Post had het over de grootste publiekstrekker van het seizoen. Dat lag misschien ook aan het feit dat Polifemo de opera was waarin de beroemde castraat Farinelli zijn Londense debuut maakte. Naast hem maakte Senesino, die andere superster, deel uit van de cast. Met countertenoren Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic zijn we ook in het Amsterdamse Concertgebouw van vocaal vuurwerk verzekerd.

NTR ZaterdagMatinee: Franco Fagioli in Porpora’s briljante Polifemo

Ster advertentie
Ster advertentie