Concert

Misa Criolla

foto: Foppe Schut
  1. Concertenchevron right
  2. Misa Criolla

Adrián Rodriguez van der Spoel en Musica Temprana zijn specialisten op barokmuziek uit de nieuwe wereld, het land van Spaanse en Portugese veroveraars. Muziek waarin Europese muziek en Zuid-Amerikaanse invloeden samengaan, een ontwikkeling die tot op de dag van vandaag voortduurt. Het programma omvat ook enkele werken voor kerst.

Misa Criolla

Opnamedatum

zondag 18 december 2022

Omroep

NTR

Componisten

Giovanni Battista Bassani, Domenico Zipoli, Juan de Araujo, Juan de Vega Bastán, Mario Conde, Ariel Ramírez, Rafael Antonio Castellanos, Francisco Semo, Marcelino Icho, Juan Josef Nosa, Alfredo Domínguez, Gabriel Aguilera Valdebenito

Uitvoerenden

Adrián Rodríguez van der Spoel (Dirigent)

Tijdperken

Hoog barok, Vroeg barok, Klassiek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Verborgen schatten in kerken en kloosters

In Zuid-Amerikaanse kerken, kloosters en bibliotheken ligt nog een schat aan onontgonnen barokmuziek. Wat zijn weg vond naar de podia toont vaak een verrassende mengeling van Europese en Zuid-Amerikaanse elementen. Barok met een bite, crossover avant la lettre. Die mengeling van tradities culmineert in Ramírez’ beroemde Misa Criolla. Zijn volksmis met ritmes en volksmelodieën uit de Andes en pampa’s sloeg enorm aan, ook in Europa, waar miljoenen platen van de mis werden verkocht.

Bron: tivolivredenburg.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie