Concert

Gianandrea Noseda leidt het Concertgebouworkest

foto: Steve J Sherman
  1. Concertenchevron right
  2. Gianandrea Noseda leidt het Concertgebouworkest

Gianandrea Noseda leidt het Concertgebouworkest in hartverwarmende muziek van landgenoten. De rijke Italiaanse traditie klinkt door in de muziek van Respighi en Dallapiccola en in Stravinsky’s ode aan Gesualdo. De gouden wereld van Gustav Klimt komt tot leven in een nieuw werk van Deutsch.

Italiaanse muziektraditie
De rijke Italiaanse muziektraditie klinkt door in twee toegankelijke, maar veel te onbekende werken uit de jaren dertig: Ottorino Respighi’s kleurrijke Metamorphoseon XII modi, en Luigi Dallapiccola’s Partita, waarvan dirigent Gianandrea Noseda de eerste opname ooit realiseerde (in 2010). De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani maakt haar debuut in het hemelse slotdeel van Partita. Het bijzondere programma opent met Stravinsky’s visie op de ruim 400 jaar oude hyperexpressieve muziek van Gesualdo.

De wereld van Klimt
De Weense componist Bernd Richard Deutsch schreef voor het Concertgebouworkest een gloednieuw werk, waarin hij ons meeneemt in de decoratieve wereld van zijn stadgenoot Gustav Klimt. Deze wereldpremière haakt aan bij de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt in het Van Gogh Museum (te zien vanaf 7 oktober). Deutsch’ Phantasma is gebaseerd op Klimts Beethovenfries, een grote muurschildering in het Weense Secessionsgebouw als hommage aan Beethoven. Klimts geïdealiseerde wereldvisie, schitterende kleurexplosies, symbolen, en zelfs de kleur goud: Deutsch maakt ze allemaal hoorbaar.

Bron: concertgebouw.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 14 oktober 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ottorino Respighi, Luigi Dallapiccola, Igor Stravinsky, Bernd Richard Deutsch

Uitvoerenden

Lilian Farahani (sopraan), Gianandrea Noseda (Dirigent)

Ensembles

Concertgebouworkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie