Concert

Daniël Belinfante: Pianoconcertino

foto: Dolo iglesias / unsplash
  1. Concertenchevron right
  2. Daniël Belinfante: Pianoconcertino

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw of voor het eerst opgenomen door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #12 : het Pianoconcertino van Daniël Belinfante.

Daniël Belinfante (1893–1945)
De Joodse componist Daniël Belinfante is een unieke stem in het componeren in het interbellum. De invloed van de Franse muziek van zijn tijd is direct hoorbaar, zoals de rijke harmonie en ook het gelijktijdig gebruik van twee verschillende toonsoorten, een techniek die hij aan Darius Milhaud ontleent. Maar bovenal valt zijn persoonlijke expressieve stijl op. Het Pianoconcertino (1936) voor piano en mini-orkest schrijft hij voor drie pianoleerlingen van zijn eigen muziekschool in de Watergraafsmeer. Een ervan is Dick Schallies, de latere pianist van het Metropole Orkest. In 1937 is het werk live op radio gespeeld, maar daarvan bestaat geen enkele opname. In de oorlog is hij actief in het verzet, wordt gepakt en op transport gezet naar Auschwitz. Net voor de bevrijding door de Russen overlijdt hij in een ziekenbarak in Fürstengrube. Belinfante was er de persoon niet naar zijn eigen composities te promoten. Bij leven werd zijn muziek maar mondjesmaat gespeeld en veelal in besloten kring. Nog steeds wacht zijn muziek op bredere erkenning.

Pianoconcertino (1936)
-1. Allegro moderato
-2. Romance
-3. Allegro capriccio

Daniël Belinfante: Pianoconcertino

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

maandag 15 maart 2021

Omroep

NTR

Componisten

Daniël Belinfante

Uitvoerenden

Stephan Kiefer (piano), Mariska Godwaldt (viool), Mihailescu, Dana (viool), Annemijn den Herder (altviool), Rebecca Smit (cello), Walter van Egeraat (contrabas), Marjolein Koning (hobo), Carla Meijers (fluit)

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Podcast Hilversumse Muziekschatten
Na ontdekkingen van de series met hoorspelmuziek en speciaal voor de omroep gecomponeerde muziek, nu de eerste uit een serie van 4 werken die op onverklaarbare wijze in de 100-jarige bladmuziekcollectie Muziekschatten terecht is gekomen en waarvan geen enkele opname meer bestaat.

Klik hieronder op de podcastlink 'Het Verhaal' en beluister bijbehorende aflevering #12.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie