Concert

Calidore Quartet in een tijdreis van Mozart en Beethoven naar Lash

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Calidore Quartet in een tijdreis van Mozart en Beethoven naar Lash

Het nog jonge Calidore Quartet ontstond in Los Angeles en bespeelt nu vanuit New York de wereld. Vandaag reist het van Mozart en Beethoven tot vandaag: de Nederlandse première van Han Lash’ Eerste strijkkwartet.

Calidore Quartet in een tijdreis van Mozart en Beethoven naar Lash

Opnamedatum

woensdag 22 maart 2023

Omroep

NTR

Componisten

Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Han Lash

Ensembles

Calidore String Quartet

Tijdperken

Klassiek, Nieuwste muziek

Locatie

Concertgebouw, kleine zaal, Amsterdam

Calidore Quartet

Als eerste Noord-Amerikaanse ensemble ooit won het Calidore Quartet de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Fellowship. Het nog jonge kwartet ontstond in Los Angeles en bespeelt nu vanuit New York de wereld. "Vier meer individuele musici zijn niet denkbaar, toch spreken, ademen en denken ze als één", aldus de Washington Post. Vandaag in een programma dat reist door de tijd.

Beethoven, Mozart en Lash

Het Calidore Quartet start met Mozarts Strijkkwartet nr.17, een dynamisch werk dat hij opdroeg aan Haydn. Aansluitend speelt het de Nederlandse première van Han Lash’ Eerste strijkkwartet. De componist hoopt de luisteraar uit te nodigen in een wereld "waar je kunt reizen, in op kunt gaan, en getransformeerd weer uit vertrekt." Lash liet zich onder meer inspireren door Beethovens werken voor vier strijkers. Van hem speelt het Calidore Quartet het Strijkkwartet in F, op.135.

Bron: www.concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie