Concert

Eclipse deel 2: Hans Henkemans

foto: https://mattiasspee.com/Media-NL
  1. Concertenchevron right
  2. Eclipse deel 2: Hans Henkemans

In de serie Eclipse ontdekt pianist Mattias Spee de verborgen schatten van het pianorepertoire. Met special guest Ed Spanjaard.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 20 mei 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Claude Debussy, Hans Henkemans, Louis Andriessen, Louis Couperin, Mattias Spee

Uitvoerenden

Mattias Spee (piano), Ed Spanjaard (piano)

Tijdperken

Vroeg barok, Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Amstelkerk, Amsterdam

Hans Henkemans was een van de meest gevierde Nederlandse pianisten en componisten van zijn tijd. In de jaren ’50 en ’60 vierde hij grote successen op de internationale concertpodia en werden zijn stukken regelmatig uitgevoerd in het Concertgebouw. In 1969 moest hij noodgedwongen stoppen met optreden wegens ziekte en het lot heeft bepaald dat hij sindsdien in de vergetelheid is weggezakt.

Mattias Spee kwam de muziek van Henkemans op het spoor via dirigent Ed Spanjaard, die een stapel onuitgegeven manuscripten van Henkemans had geërfd.
Tijdens het grasduinen door deze handgeschreven noten, kwam hij een paar absolute parels tegen. Hij dacht: “Hoe is het mogelijk dat we deze prachtig muziek niet allemaal kennen?” Nu is een selectie van deze muziek te horen op het album Eclipse deel 2: Hans Henkemans, net als het nooit eerder op CD verschenen Concert voor piano en strijkers, in samenwerking met Philharmonie Zuidnederland.

Bron: stadsherstel.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie