Concert

Marius Flothuis - Bicinia

foto: unsplash (Alexandru Tudorache)
  1. Concertenchevron right
  2. Marius Flothuis - Bicinia

Nooit eerder gehoorde muziek uit de NPO Radio 4-podcast Hilversumse Muziekschatten werd gevonden in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Speciaal voor deze podcast werd deze muziek opgenomen door musici uit het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

“Deze kleine liederen voor 2 vrouwenstemmen componeerde ik tijdens mijn verblijf te Vught in 1944; en waren bestemd voor een koor van vrouwelijke gevangen”, aldus Marius Flothuis (1914-2001).

Marius Flothuis
Marius Flothuis (1914-2001) is opgeleid als pianist en musicoloog, als componist is hij autodidact. Zijn oeuvre omvat een honderdtal titels. In de jaren dertig werkt hij vanaf z’n 24ste voor het Concertgebouw. Maar tijdens de bezetting weigert hij te tekenen voor de Kultuurkamer en gaat in het verzet, hij wordt verraden en belandt in Kamp Vught. Hij schrijft er verschillende werken, waaronder Bicinia voor vrouwenkoor. Na de oorlog wordt hij artistiek leider van het Concertgebouworkest en hoogleraar Muziekwetenschap die maakte naam met onderzoek naar Mozart en Monteverdi.

Bicinia Op. 20 (1945)
De 6 koorliederen dateert Flothuis met datum of maand. In deze podcast worden de liederen in verband gebracht met de gebeurtenissen die zich in 1944 snel opvolgen. De bevrijding van Den Bosch en Kamp Vught is namelijk aanstaande. En zo is Flothuis ‘Bicinia’ ook te beschouwen als een aangrijpend muzikaal dagboek. Het werk kan in verschillende bezettingen worden uitgevoerd, zoals hier ook met instrumentalisten en twee vrouwenstemmen.

Delen:
Rondel
Ronde
Kyrie
Lied
Abschiedslied
Copla

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 04 september 2020

Omroep

NTR

Componisten

Marius Flothuis

Uitvoerenden

Anitra Jellema (sopraan), José Kamminga (alt), Haar, Josje ter (viool), Eekhof, Michiel (viool en altviool), Carla Meijers (fluit en altfluit), Marjolein Koning (hobo en althobo)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Podcast Hilversumse Muziekschatten
Klik hieronder op de podcastlink 'Het Verhaal' en beluister bijbehorende aflevering #17.

Hilversumse Muziekschatten

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie