Concert

Jordi Savall leidt Bach en Händel bij het Concertgebouworkest

foto: Hervé Pouyfourcat
  1. Concertenchevron right
  2. Jordi Savall leidt Bach en Händel bij het Concertgebouworkest

Barokexpert Jordi Savall maakt zijn langverwachte debuut bij het Concertgebouworkest met aanstekelijke meesterwerken. Bachs Derde orkestsuite en Händels Music for the Royal Fireworks klinken naast feestelijke muziek van Rameau en Geminiani.

Jordi Savall
Het Concertgebouworkest staat voor het eerst onder leiding van Jordi Savall, een van de iconen op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. De Catalaanse dirigent dirigeert opgewekte feestmuziek uit de achttiende eeuw.

Bachs Derde orkestsuite
Van Bachs vier suites voor orkest is de Derde orkestsuite de bekendste. Na de Ouverture volgen verschillende ‘galanterieën’, voornamelijk dansen. De afwisseling van majestueuze, blijmoedige, plechtige en dynamische delen zorgt voor aangenaam luisterplezier op hoog niveau. In Frankrijk waren ze gek op dansmuziek en instrumentale suites. Jean-Philippe Rameau stopte zijn opera’s vol met instrumentale dansen en tussenspelen, die hij als concertsuite bij feestelijke gelegenheiden kon laten uitvoeren. Omdat de wind een hoofdrol speelt in Les Boréades, bestaat de suite uit luchtig wervelende dansen.

Georg Friedrich Händel
Hofcomponist Georg Friedrich Händel schreef speciaal voor de Vrede van Aken Music for the Royal Fireworks. Het markeerde het einde van de Oostenrijkse Successieoorlog en zou groots gevierd worden met een koninklijke vuurwerkshow. Door de harde wind werd het vuurwerk een fiasco, maar Händels suite was een onmiddellijk succes, en is dat altijd gebleven. Letterlijk barstensvol energie, sprankelende strijkers, vlammende hoorns en snerpende houtblaasinstrumenten – dit is ronduit opwindende, feestelijke muziek.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 01 mei 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Jean-Philippe Rameau, Christoph Willibald Gluck, Francesco Geminiani

Uitvoerenden

Jordi Savall (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Hoog barok, Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie