Concert

Isabella

foto: Marc Wielaert
  1. Concertenchevron right
  2. Isabella

Première Kate Moore met tragische dichteres als heldin.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

donderdag 01 juni 2023

Omroep

NTR

Componisten

Kate Moore

Uitvoerenden

Maximilian Ehrhardt (harp), Alfrum Schmidt (mezzosopraan), Kaspar Kröner (countertenor), Tom Sanderman (saxofoon), Geerten van de Wetering (orgel)

Ensembles

Scordatura Ensemble, Wishful Singing; Herz Ensemble

Tijdperken

Nieuwste muziek

Locatie

Muziekgebouw, Amsterdam

De Italiaanse Isabella di Morra (1520 - 1545/46) is de hoofdrolspeelster in het nieuwste werk van componiste Kate Moore. Di Morra leidde een kort en beklagenswaardig leven. Opgesloten in het familiekasteel schreef ze poëzie, tot haar broers haar vermoordden. Slechts dertien gedichten van Di Morra zijn overgeleverd, maar daarin loopt ze vooruit op de romantiek én het feminisme. Met het noodlot (‘Fortuna’) in de hoofdrol laat ze haar dromen en frustraties zingen in krachtige, onopgesmukte taal.

Kate Moore wekt de tragische Isabella di Morra tot leven in een meeslepend concert voor barokharp, mezzosopraan, countertenor, koor en groot ensemble. Moore schrijft lyrische, melodische muziek die je bijblijft. De vrouwelijke, scheppende kracht is een terugkerend thema in haar werk. In seizoen 2018/2019 had ze als Zielsverwant van het Muziekgebouw een eigen concertserie.

Bron: muziekgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie