Concert

Pierre-Laurent Aimard en Ravel

foto: Julia Wesely
  1. Concertenchevron right
  2. Pierre-Laurent Aimard en Ravel

Dat wordt genieten - van die ene hand van Pierre-Laurent Aimard in Ravels beroemde pianoconcert, en van een nieuw werk van Hans Abrahamsen. Ken je de meesterlijke orkestklanken van Ravels tijdgenoot Florent Schmitt al?

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 29 oktober 2022

Omroep

NTR

Componisten

György Kurtág, Maurice Ravel, Florent Schmitt, Hans Abrahamsen

Uitvoerenden

Aimard, Pierre-Laurant (piano), Stéphane Denève (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

De schoonheid van priemgetallen

Neem de eerste negen priemgetallen en tel ze op. De uitkomst is exact honderd. Uit dit gegeven, plus een aantal andere wiskundige wonderlijkheden, destilleerde de Deense componist Hans Abrahamsen de blauwdruk voor Vers le silence, zijn nieuwste orkestwerk – het beleeft dit seizoen zijn Nederlandse première. Vers le silence vormt het sluitstuk van een orkestrale triptiek, die tevens Abrahamsens Hoornconcert (vorig seizoen geprogrammeerd in de Matinee) omvat. Voor het eerste luik, een pianoconcert voor de linkerhand (Left, alone), greep Abrahamsen in 2015 hoorbaar terug op Ravels Pianoconcert voor de linkerhand, dat eveneens op het programma staat. De Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard soleert, de toekomstige vaste gastdirigent Stéphane Denève dirigeert.

Briljante balletmuziek van Florent Schmitt

Ravel op zijn beurt was een goede bekende van Florent Schmitt: beiden waren lid van dezelfde Parijse kunstenaarsclub Les Apaches. Met het ballet La tragédie de Salomé componeerde Schmitt een van zijn succesvolste werken. De suite is zo mogelijk nog briljanter georkestreerd.

Ster advertentie
Ster advertentie