Concert

Scandinavische vergezichten

foto: Alan Kerr
  1. Concertenchevron right
  2. Scandinavische vergezichten

Voor een geheel Scandinavisch programma wordt de philharmonie zuidnederland vergezeld door een internationaal gerenommeerde solist. Valentine Michaud verzorgt de Nederlandse première van de versie voor sopraansaxofoon van Peacock Tales van de Zweedse componist Anders Hillborg. Als laatste werk de Tweede symfonie van Jean Sibelius, die vooral in het eerste deel Finse volksmuziek binnensluisde. In de heroïsche en dramatische finale herkenden veel Finnen hun strijd voor onafhankelijkheid.

Scandinavische vergezichten

Opnamedatum

vrijdag 24 maart 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Jean Sibelius, Wilhelm Stenhammar, Anders Hillborg, Vincent David

Uitvoerenden

Valentine Michaud (saxofoon), Duncan Ward (Dirigent)

Ensembles

Philharmonie Zuidnederland

Tijdperken

Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Klanken uit Scandinavië

philharmonie zuidnederland brengt in dit concert een geheel Scandinavisch programma, met muziek van twee Zweden en een Fin. De Britse dirigent Duncan Ward, sinds september 2021 de nieuwe chef-dirigent van het orkest, heeft aan zijn zijde een internationaal gerenommeerde Franse klarinettist, Valentine Michaud. Zij verzorgt de Nederlandse première van de versie voor sopraansaxofoon van Peacock Tales van de Zweedse componist Anders Hillborg.

Eén van de verrukkelijkste oorwurmen uit de muziekgeschiedenis

Wil je nader kennismaken met Sibelius, dan moet je beslist zijn Tweede symfonie beluisteren. Oneerbiedig gezegd zou je het kunnen omschrijven als een lappendeken van geniale invallen. Geen gekke omschrijving, want Sibelius zei er zelf over: "Het is alsof de Almachtige stukken van een mozaïek door de hemelpoort naar beneden gooit en aan mij vraagt ze weer op hun plaats te zetten." Tussen die mozaïeken zit (in het laatste deel) een van de verrukkelijkste oorwurmen uit de muziekgeschiedenis. Een melodietje dat als een briesje begint en eindigt op orkaansterkte. Een soort muzikaal perpetuum mobile dat eindeloos in je hoofd kan rondzingen. Helemaal niet erg, want je wordt er helemaal zen van.

Bron: tivolivredenburg.nl

Ontdek meer over Sibelius in seizoen 3 van 'Ken je componisten'

Ken je componisten

Ken je componisten

AVROTROS Vrijdagconcert

Ster advertentie
Ster advertentie