Concert

Maria João Pires speelt Mozart bij het Radio Filharmonisch Orkest

foto: ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Maria João Pires speelt Mozart bij het Radio Filharmonisch Orkest

Meer dan eens wordt dit het mooiste genoemd dat Mozart ooit schreef: het tweede deel uit zijn Pianoconcert nr.23. De piano speelt een diep ontroerende melodie - helemaal alleen, waarna het orkest zich als troostrijke armen om het instrument heen slaat. Verdriet, eenzaamheid, schoonheid of troost: wat je er ook in hoort, de beroemde Portugese pianist Maria João Pires brengt al deze emoties in de muziek naar boven met haar prachtige spel.

Deze opname komt uit het rijke archief van De Vrijdag van Vredenburg, de concertserie waar Maria João Pires in 2009 te gast was. In de Utrechtse concertzaal werd ze begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van niemand minder dan Jaap van Zweden.

Wenneke Savenije schreef destijds over Maria João Pires in NRC Handelsblad: "Als één pianiste altijd in staat is volstrekt natuurlijk muziek te maken, is dat Pires. (...) Haar fraseringen zijn speels en eigenzinnig, haar timing is volmaakt en haar toucher is van een ongeëvenaarde schoonheid. (...) en de kleine Pires schitterde ondanks zichzelf als solist door de ongeforceerde megapower van haar ontroerende pianospel."

Maria João Pires speelt Mozart bij het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden

Opnamedatum

vrijdag 03 april 2009

Omroep

TROS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Béla Bartók, Peter van Onna

Uitvoerenden

Jaap van Zweden (Dirigent), Maria João Pires (piano)

Tijdperken

Nieuwste muziek, Klassiek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie