Concert

Canellakis leidt Bruckners laatste

foto: esther de bruin
  1. Concertenchevron right
  2. Canellakis leidt Bruckners laatste

Bruckners Negende symfonie, net niet voltooid, is monumentaal en diep persoonlijk tegelijk. Je hoort chef-dirigent Karina Canellakis en het Radio Filharmonisch Orkest in een meeslepend concert.

Bruckner op zondagochtend

Opnamedatum

zondag 06 november 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Anton Bruckner

Uitvoerenden

Karina Canellakis (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Canellakis

Karina Canellakis brengt als geen ander haar eigen plezier in de muziek over, schreef een recensent. De Amerikaanse chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest is met haar gezelschap al enige tijd op Bruckner-reis. Vandaag leidt ze de Negende symfonie. In Trouw werd haar visie op een eerdere symfonie van Bruckner ‘meeslepend’ genoemd.

Bruckner

‘Ik heb mijn taak op aarde vervuld,’ schreef Bruckner niet lang voor zijn overlijden. ‘Ik deed wat ik kon, en wens nog één ding: dat het me vergund is mijn Negende symfonie te completeren.’ Dat lukte hem helaas niet. Bovendien werden diverse bladzijden van het manuscript, na Bruckners dood, gestolen uit zijn werkkamer. Toch heeft Bruckner genoeg delen afgerond om de Negende tot een geliefd concertstuk te maken. Het werk is monumentaal en diep persoonlijk tegelijk, vol romantische invloeden, maar mét een voet in de twintigste eeuw.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie