Concert

Hertog Blauwbaards burcht

foto: Pixabay
  1. Concertenchevron right
  2. Hertog Blauwbaards burcht

Een pril liefdespaar en zeven fatale vragen: Hertog Blauwbaards burcht is een psychologische thriller van het zuiverste water. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest voert het uit onder leiding van Lahav Shani met medewerking van mezzosopraan Claudia Mahnke en bariton Johannes Martin Kränzle.

Hertog Blauwbaards burcht

Opnamedatum

zondag 26 februari 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Béla Bartók, Gyorgy Ligeti

Uitvoerenden

Lahav Shani (Dirigent), Johannes Martin Kränzle (Blauwbaard - bariton), Claudio Mahnke (Judith - mezzosopraan)

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

De Doelen, Rotterdam

Geen enkel muziekstuk laat de luisteraar achter met zoveel meer vragen dan antwoorden dan deze opera van het Hongaarse genie Béla Bartók. Blauwbaards burcht is een bijzonder muziekstuk. In tegenstelling tot andere opera's is het plot geen gewoon liefdesverhaal; je ziet geen dramatische romantiek op het podium. In plaats daarvan gaf Bartók ons deze muzikale thriller.

Het verhaal vindt zijn oorsprong in een gelijknamig Frans sprookje van Charles Perrault. In de twintigste eeuw werd het klassieke verhaal op nieuwe wijze geïnterpreteerd. Onder invloed van symboliek, onderbewustzijn en de opkomst van de psychologie kwam een nieuwe mysterieuze en duistere betekenis aan het licht. De basis voor Bartoks opera kwam uit de pen van de Hongaarse librettist en dichter Béla Balázs, een goede vriend van de componist.

Waar gaat Blauwbaards burcht over?

Alle aandacht van de opera gaat naar de twee hoofdpersonen, Blauwbaard en zijn nieuwe 'vrouw' Judith. Hoewel het libretto van de opera de burgerlijke staat van Blauwbaard en Judith niet vermeldt, zijn er veel connotaties en theorieën die dit vermelden. Wat wel duidelijk is, zijn de geruchten rond de mysterieuze hertog: wat is er met zijn vorige vrouwen gebeurd? Leven ze nog? Ondanks kwade geruchten besluit Judith haar familie te verlaten en bij Blauwbaard te blijven.

Beroofd van het gezelschap van bedienden en andere bewoners van een sprookjesland, begint de jonge Judith een nieuw leven met een mysterieuze hertog in zijn verre burcht. De burcht van Blauwbaard staat centraal, aangezien het de enige setting is van deze opera. Net als de relatie van de hoofdpersonen heeft de burcht een symbolische betekenis. Naarmate het verhaal vordert, worden de ontzagwekkende en angstaanjagende geheimen van deze symboliek onthult.

Ster advertentie
Ster advertentie