Concert

Lisa Batiashvili speelt Beethoven

foto: Lisa Batiashvili - Chris Singer
  1. Concertenchevron right
  2. Lisa Batiashvili speelt Beethoven

Paavo Järvi leidt bij het Concertgebouworkest een dubbel eerbetoon aan een andere, betere wereld: Prokofjevs ode aan de mens, en een hemels werk van Beethoven.

Lisa Batiashvili speelt Beethoven met het Concertgebouworkest

Opnamedatum

donderdag 16 februari 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven, Sergej Prokofjev

Uitvoerenden

Paavo Järvi (Dirigent), Lisa Batiashvili (viool)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Klassiek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Violiste Lisa Batiashvili trad sinds 2001 al tientallen keren op met het Concertgebouworkest, en was in het seizoen 2016/2017 artist in residence. Nu is ze terug als de soliste in Beethovens meesterlijke Vioolconcert. "Het is een werk dat je keer op keer wil blijven spelen – muziek die je naar een andere wereld brengt – een hemels werk", aldus de Georgische violiste.

Prokofjevs meeslepende Vijfde symfonie uit 1944 is voor het Concertgebouworkest een waar sleutelstuk. Eduard van Beinum dirigeerde de Nederlandse première op 3 november 1948, bij het zestigjarig jubileum van het orkest. De graag geziene gastdirigent Paavo Järvi, alom geprezen om zijn interpretaties van Prokofjev, geeft nu zijn eigen visie op deze diepmenselijke, levensbevestigende oorlogssymfonie – "een eerbetoon aan de gelukkige, vrije mens, en aan zijn grootheid", in de woorden van de componist.

Bron: concertgebouworkest.nl

Ster advertentie
Ster advertentie