Naar homepage
Concert

Holland Festival 2008: Louis Andriessen - De Materie

  1. Concertenchevron right
  2. Holland Festival 2008: Louis Andriessen - De Materie

De Materie, het magnum opus van Louis Andriessen is een fascinerend vierluik. Het stuk is slechts zelden te horen. De Materie is een muzikale reflectie op de verhouding tussen geest en materie. Andriessen gebruikt een veelheid aan teksten, van middeleeuwse mystiek tot een scheepsbouwhandboek uit de Gouden Eeuw en sonnetten van Tachtiger Willem Kloos. De muziek is zowel rauw en recht-voor-zijn-raap als verstild. De Materie werd wereldwijd onthaald als meesterwerk.

In De Materie onderzoekt Andriessen, hiertoe uitgedaagd door de filosofie van Karl Marx, de wisselwerking tussen geest en materie. Voor de vier delen van het werk koos hij vier beslissende momenten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis: het Plakkaat van Verlatinghe; het zevende visioen van de 13e-eeuwse mystica Hadewijch; de abstracte schilderkunst van Mondriaan, compleet met een swingende boogie-woogie; en laat 19e-eeuwse teksten over liefde, dood en wetenschap van onder meer Tachtigers-dichter Willem Kloos. In muzikaal opzicht zit het werk vol verwijzingen naar oude muzikale vormen en technieken, die telkens op eigentijdse wijze worden verwerkt.

De Materie is geschreven voor een grote, ongewone bezetting van vocale solisten, koor en groot ensemble. Dirigent is Reinbert de Leeuw, de specialist die in 1989 ook de wereldpremière van het stuk leidde.

Media
NRC | Wat de vele verwijzingen in ‘De Materie’ betekenen

Ster advertentie
Ster advertentie