Concert

De Verzegelde Engel

  1. Concertenchevron right
  2. De Verzegelde Engel

Religieuze muziek werd in de atheïstische voormalige Sovjet-Unie niet gewaardeerd. De Russische componist Rodion Sjtsjedrin vond een manier om de ‘no go’ te omzeilen. Zijn monumentale koorwerk De verzegelde engel heeft ogenschijnlijk alle trekken van een bekend Russisch verhaal met dezelfde naam. Maar onder de motorkap? Pure liturgie!

De Verzegelde Engel

Opnamedatum

dinsdag 31 januari 2023

Omroep

NTR

Componisten

Sergej Rachmaninov, Rodion Sjtsjedrin

Uitvoerenden

Peter Dijkstra (Dirigent), Ana de la Vega (fluit)

Ensembles

Nederlands Kamerkoor

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Musis, Muzenzaal, Arnhem

Begeleid door een Engel

De vertelling De verzegelde engel (1873) van de Russische schrijver Ljeskov gaat over een rondreizende gemeenschap die zich verzet tegen het tsarenregime. Ze worden op hun reis geleid door een ‘engel’, een verzegeld icoon dat op enig moment wordt gestolen. De verzegelde engel van Sjtsjedrin is een werk in de stijl van de traditionele koorzang van de Russisch-orthodoxe kerk. Het sluit naadloos aan op de traditie van de liturgische composities van Rachmaninov en Tsjaikovski. In de uitvoering van het Nederlands Kamerkoor in Musis zweeft de dwarsfluit van topsoliste Anna de la Vega als een engel rond de zangers. Ontroerend en virtuoos tegelijkertijd.

Het Nederlands Kamerkoor en Anna de la Vega

Het Nederlands Kamerkoor voert al langer ‘Russisch-georiënteerde’ koorwerken uit. Bijvoorbeeld Rachmaninovs Vespers en Schnittkes Concert voor koor, die net als De verzegelde engel een sfeer oproepen van lange pijen, wierook en gouden gewelven. Het Australische supertalent Anna de la Vega staat sinds haar debuutalbum in 2018 wereldwijd in de belangstelling. Critici loven haar fluwelen toon en het kristalheldere geluid dat ze uit haar dwarsfluit haalt. Of zullen we zeggen: engelachtig?

Bron: musisenstadstheater.nl

Ster advertentie
Ster advertentie