Concert

Steve Reich - Music for 18 Musicians

  1. Concertenchevron right
  2. Steve Reich - Music for 18 Musicians

Als je een canon van de vroege minimal music op zou stellen dan mag Steve Reich's meesterlijke Music for 18 Musicians absoluut niet ontbreken. Naast onvergetelijke klassiekers als Philip GlassMusic in Twelve Parts, Terry Riley’s In C en La Monte Young’s The Well-Tuned Piano is het een sleutelwerk in de minimal music.

Music for 18 Musicians betekent Steve Reich’s definitieve doorbraak als componist. In de eerste minuten van het werk duiken meer kolkende harmonieën op dan in het gehele oeuvre van Reich daarvoor.

Even geen extreme minimal experimenten en al te rigide faseverschuivingen meer. Reich creëert een bruisende, energieke compositie waarin ieder instrument een hoofdrol lijkt op te eisen. Van de vrouwelijke zangstemmen tot de brommende klarinetten en het opzwepende slagwerk. Alles vloeit in elkaar over. Een hallucinerend vlechtwerk van ritmische pulsen en melodielijnen die de aandacht nooit laten verslappen.

Steve Reich’s één uur durende werk is in de jaren zeventig meteen een instant hit binnen nieuwe muziekkringen. Zeker ook door de legendarische ECM plaatopname van zijn eigen Steve Reich and Musicians.

In 1988 voert Reich zijn meesterwerk uit in Nederland met zijn eigen ensemble.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 06 november 1988

Omroep

NOS

Componisten

Steve Reich

Uitvoerenden

Steve Reich and Musicians

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Vredenburg, Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie