Opera's van Weir en Dallapiccola ; trauma's en vergeefse hoop

NTR ZaterdagMatinee, 5 juni 2021

Geschaad vertrouwen, en een noodlottig slotakkoord; dat wacht je in de operas Blond Eckbert en Il prigioniero. Warme en bittere samenklanken vertolken respectievelijk goede en valse hoop in deze dramas over persoonlijk en politiek bedrog.

Blond Eckbert
Berthe was in haar jeugd in huis genomen door een vrouw met een hond en een vogel die eieren legt in de vorm van juwelen. Ze stal de juwelen en trouwde met Eckbert. Wanneer jaren later hun vriend Walther de naam van de hond blijkt te kennen, schiet Eckbert hem neer in een poging hun geheim te beschermen. Eckbert wordt later beschuldigd van moord op Walther, maar wordt vrijgepleit door de vreemdeling Hugo. Ten slotte ontmoet Eckbert de vrouw die door Berthe was bestolen. Zij onthult dat ze een en dezelfde is als Walther en Hugo, en dat Berthe Eckberts halfzus was.
Judith Weir schreef Blond Eckbert in 1993, en maakte in 2006 een bewerking voor een kleinere bezetting die in deze NTR ZaterdagMatinee te horen is. Blond Eckbert is een verhaal doortrokken van eigenaardigheid, geheimzinnigheid en grote psychologische intensiteit dat zich als een detectiveverhaal ontvouwt.

Il prigioniero
Il prigioniero (de gevangene) speelt zich af ten tijde van de Spaanse Inquisitie van Philips II in de zestiende eeuw. Een naamloze gevangene kwijnt weg in een duistere kerker, verzwakt door aanhoudende folteringen, klagend over zijn uitzichtloze lijden. De cipier laat hij de deur van de cel op een kier staan, en de gevangene vlucht ongezien naar de tuin. Daar komt hij echter in de armen van de cipier terecht, die de grootinquisiteur blijkt te zijn. Het verschaffen
van valse hoop is de laatste marteling. De gevangene wordt naar een gereedstaande brandstapel geleid en fluistert, op vragende toon, ‘vrijheid?’
Luigi Dallapiccola (1904-1975) baseerde deze opera op het verhaal La torture par l’espérance (Marteling door hoop), en schreef het als aanklacht tegen alle vormen van dictatoriale overheersing.

Foto: Luigi Dallapiccola © Corbis/VCG via Getty Images

Operas van Weir en Dallapiccola ; traumas en vergeefse hoop

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 05 juni 2021

Componisten:
Judith Weir, Luigi Dallapiccola

Tekstschrijver :
Ludwig Tieck

Uitvoerenden :
Carl, Sam (2.Sacerdote - bas-bariton), Helena Koonings (A bird - sopraan), Jasmin Etezadzadeh (Berthe - mezzosopraan), John Daszak (Il carceriere + Il grande inquisitore - tenor), Lester Lynch (Il prigioniero - bariton), Matthew Newlin (Walther + Hugo + Old woman - tenor), Morschi Franz (1.Sacerdote - tenor), Scott Hendricks (Eckbert - bariton)

Orkesten:
Radio Filharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor

Dirigent :
Franck Ollu

Tijdperken:
Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten