Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

NTR ZaterdagMatinee, 22 mei 2021

Terwijl anderen de muziek rond de Eerste Wereldoorlog op haar kop zetten, bleef Jean Sibelius de traditie trouw. Kirill Gerstein speelt een nieuw pianoconcert van Thomas Larcher, die op zijn manier ook daarop voortbouwt.

Kirill Gerstein speelt Larcher
De Oostenrijker Thomas Larcher, in seizoen 2019-2020 nog composer in residence bij Het Concertgebouw, schrijft zijn Tweede pianoconcert voor de Matinee en pianist Kirill Gerstein. Net als zijn eerder in onze serie gespeelde werken zal hij een spel spelen met de Europese muziekgeschiedenis.

Sibelius’ Vijfde symfonie en Samuel Adams
Ook de monumentale Vijfde symfonie van Jean Sibelius, een van de favoriete werken van Karina Canellakis, is zo’n mix van diverse invloeden. Naast de Finse cultuur en volksmuziek was de Duits-Russische traditie voor Sibelius een bron om zich aan te laven én zich tegen af te zetten. Hoewel Samuel Adams zijn eigen weg kiest, is hij wel degelijk een zoon van Erasmusprijswinnaar John Adams. Daarom zullen in het werk dat hij voor de Matinee schrijft naast veel Europese invloeden de sporen van de Amerikaanse minimal music zeker aanwezig zijn.

Bekijk het concert

Bron: Concertgebouw.nl
Foto Thomas Larcher © Richard Haughton 

Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 22 mei 2021

Componisten:
Samuel Adams, Thomas Larcher, Jean Sibelius

Uitvoerenden :
Casper Bleumers (viool), Elisabeth Perry (viool), Francien Schatborn (altviool), Kirill Gerstein (piano), Michael Müller (cello)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
Karina Canellakis

Tijdperken:
Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten