De nabijheid van verre oorden

Avondconcert, zondag 23 mei 2021

Een gevarieerd muzikaal programma dat start bij Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George (1745-1799), bijgenaamd de 'Zwarte Mozart'. Geboren op Guadeloupe als zoon van een tot slaaf gemaakte vrouw en een Franse eigenaar van een plantage. Eind 18e eeuw maakte Boulogne Chevalier de Saint-George furore in Parijs als componist en violist. Van daaruit gaat de muzikale reis verder via Afrika naar bekende Surinaamse nummers uit onze tijd zoals Anansi The Survivor, gebaseerd op het verhaal Konu Oloisi lasi.

In het najaar 2019 kwamen musici van het Concertgebouworkest en FraFra Sound voor het eerst bij elkaar op zoek naar nieuwe muzikale avonturen. Fra Fra Sound vermengt al decennia lang jazz, Afrikaanse ritmes, dansmuziek uit het Caribisch gebied en Surinaamse Kaseko. De uitkomst van deze samenwerking is een spetterend programma met klassieke en moderne stukken die allen op een of andere manier gerelateerd zijn aan componisten uit Suriname en het Caraïbische gebied. In de tijd van Corona wordt nu, speciaal voor het NPO Cultuurplan het project nieuw leven inblazen. De musici komen weer bij elkaar en gaan daar verder waar ze gebleven waren.

bron: Avondconcert

foto: Broki7tet

De nabijheid van verre oorden

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 15 mei 2021

Componisten:
Philip Cohran, Joseph Boulogne, Chevalier de Saint-Georges, anoniem, Vincent Henar, Michael Simon, António Carlos Jobim, Antonín Dvořák, Fela Kuti, Andro Biswane, Lionel Belasco, Jeff Joseph, Michael Simon

Arrangeur :
Michael Simon

Orkest:
Broki Rhythm & String Septet

Tijdperken:
Midden/laat twintigste eeuw, Klassiek, Romantisch, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Uilenburger Sjoel, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten