Troost en transformatie - Vasily Petrenko dirigeert

NTR ZaterdagMatinee, 24 april 2021

Alfred Momotenko-Levitsky schrijft een ‘antwoord’ op Mahlers emotionele Lied von der Erde. Vasily Petrenko dirigeert bovendien Im großen Schweigen van Mahlers Nederlandse vriend Diepenbrock.

De vrienden Mahler en Diepenbrock
Op 5 april 2021 is het precies honderd jaar geleden dat Alphons Diepenbrock overleed. Vanwege de vriendschap met Gustav Mahler was een programma voorzien om de bijzondere band tussen beiden te vieren. Vanwege de grootte van het orkest is Mahlers indringende Das Lied von der Erde vervangen door zijn ruim twintig jaar oudere Lieder eines fahrenden Gesellen.

Vasily Petrenko vervangt Edo de Waart
En dat is niet de enige wijziging in dit programma: wegens persoonlijke omstandigheden vervangt Vasily Petrenko voormalig chef-dirigent van het RFO Edo de Waart. Petrenko leidt het orkest in een wereldpremière van Alfred Momotenko-Levitsky. Met zijn Na Strastnoj schreef deze Russisch-Nederlandse componist in 2017 een “waardig tegenstuk” (de Volkskrant) van Rachmaninovs Vespers. Nu vertelt hij met zijn onthutsende Earth’s Prayers in het verlengde van Mahlers ‘Symphonie für eine Tenor- und eine Altstimme und Orchester’ dat de aarde als we zo doorgaan straks helemaal niet meer zingt. Een aangrijpend statement. Verder op dit programma de Serenade voor tenor, hoorn en strijkers van Benjamin Britten met Andrew Staples en eerste hoorniste uit het Radio Filharmonisch Orkest Petra Botma-Zijlstra in de hoofdrollen. Tot slot dus tóch Mahler. In diens Lieder eines fahrenden Gesellen neemt hij afscheid van een jeugdliefde.

Bron: radiofilharmonischorkest.nl

Lees hier de programmatoelichting

Troost en transformatie - Vasily Petrenko dirigeert

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 24 april 2021

Componisten:
Alfred Momotenko-Levitsky, Alphons Diepenbrock, Benjamin Britten, Gustav Mahler

Uitvoerenden :
Andrew Staples (tenor), Markus Eiche (bariton), Petra Botma-Zijlstra (hoorn), Sasha Cooke (mezzosopraan)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken:
Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten