60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

De huiselijke Parsifal

Avondconcert, woensdag 31 maart 2021

Voor bas en regisseur Marc Pantus staan de weken voor Pasen al sinds zijn studietijd aan het conservatorium in het teken van de passies van Bach. "Dat is geen straf, want de muziek is prachtig, maar sinds een paar jaar heb ik een droom: een uitvoering van Parsifal op Goede Vrijdag."

Dit jaar gaan opnieuw bijna alle uitvoeringen van de passies niet door. Voor Pantus een buitenkans om eindelijk zijn wens in vervulling te laten gaan. "De laatste akte van Parsifal speelt zich af op Goede Vrijdag, traditioneel het hoogtepunt van de passietijd. Bovendien is het een prachtig stuk waar ik me graag mee wil verhouden." 

De muziek is oorspronkelijk voor een zeer groot symfonieorkest geschreven, maar deze uitvoering maakt gebruik van een spannend ensemble met onder meer piano en harmonium, een combinatie die in Wagners tijd ook gebruikt werd voor uitvoeringen in huiselijke kring. De bewerking door Hugo Bouma maakt verder gebruik van onder meer twee pauken, vier plaatklokken en een basgitaar. 

Afbeelding: Rogelio de Egusquiza (1910) - Parsifal  (Museo Nacional del Prado, Madrid)

De huiselijke Parsifal

Concertinformatie

Opnamedatum:
woensdag 31 maart 2021

Componist:
Richard Wagner

Arrangeur :
Hugo Bouma

Uitvoerenden :
Daan Boertien (piano), Dirk Luijmes (harmonium), Marc Pantus (Amfortas + Gurnemanz - bariton), Marcel Reijans (Parsifal - tenor), Merlijn Runia (kundry + synthesizer + elektrisch gitaar)

Dirigent :
Andrea Friggi

Tijdperk:
Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Studio150 - Bethlehemkerk, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten