60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Avondconcert, dinsdag 30 maart 2021

Bach - Matthäus Passion (reconstructie van de oerversie door Rens Bijma)
De Matthäus-Passion klinkt dit jaar in een bijzondere bezetting. Dirigent Johannes Leertouwer voert sinds 2013 jaarlijks de bekende Matthäus uit, maar kiest dit jaar voor een "oerversie" die door onderzoeker Rens Bijma is gereconstrueerd. 

Bijma, die in 2017 aan de Universiteit van Utrecht promoveerde, deed onderzoek naar de manier waarop Bach zijn musici inzette en opstelde bij zijn werk in de beide hoofdkerken in Leipzig, de Nicolaas en de Thomas kerk. Tijdens zijn onderzoek raakte hij er van overtuigd dat er mogelijk een vroege versie is, een versie voor één koor en één orkest. Onlangs completeerde hij een reconstructie van die "oerversie" van de Matthäus-Passion. De partituur is nooit door een professioneel gezelschap uitgevoerd.

Matthäuspassion

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 28 maart 2021

Componist:
Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden :
Boris Lipovsek (jongenssopraan), Daniël Elgersma (alt), Florian Just (Christus; bas), Jorn Bleijs (jongenssopraan), Kirsten Witmer (sopraan), Klaartje van Veldhoven (sopraan), Martijn Cornet (bas), Michaela Riener (alt), Stefan Kennedy (Evangelist - tenor), William Knight (tenor)

Orkest:
Nieuwe Philharmonie

Dirigent :
Johannes Leertouwer

Tijdperk:
Hoog barok

Omroep:
NTR

Locatie:
Stadsgehoorzaal, Leiden

Luister ook

Mijn favorieten