Simone Lamsma speelt Roslavets

NTR ZaterdagMatinee, 6 maart 2021

Verdrongen schoonheid in de nog jonge Sovjet-Unie: Simone Lamsma (foto) en Olari Elts maken zich sterk voor een (nog) onbekend vioolconcert, naast Sibelius' één jaar oudere Zevende symfonie.

Sibelius' laatste
In 1924 voltooide de Fin Jean Sibelius zijn laatste symfonie in het meest vindingrijke C-groot ooit. Deze Zevende concentreerde hij tot een betoog in één deel met talloze uiterst soepele tempowisselingen. Een antiek-Griekse symfonie noemde hij het werk: "de trombones worden gebruikt als muziekinstrumenten uit de oudheid."

Simone Lamsma speelt Roslavets
Nikolai Roslavets, bijna een generatie jonger dan Sibelius, was een van de meest eigengereide figuren uit zijn omgeving. Hij weigerde simpele 'proletarische' muziek te schrijven, koos bovendien - onhandig - partij voor Stalins tegenstrever Trotski en werd op een zijspoor gezet: hij werd hoofd van de nog prille Radio in Tasjkent, Oezbekistan. Zijn Eerste vioolconcert uit 1925 wordt pas in Gorbatsjovs nadagen teruggevonden. Hier klinkt Roslavets op z'n best: soms mysterieus als de late Skrjabin, maar 'apollinischer', nooit té extatisch.

Lees hier het programmaboekje

Enkele recensies in de NRC en de Volkskrant

Bron: radiofilharmonischorkest.nl
Foto: Otto van den Toorn

Simone Lamsma speelt Roslavets

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 06 maart 2021

Componisten:
Jean Sibelius, Nikolaj Roslavets

Uitvoerder :
Simone Lamsma (viool)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
Olari Elts

Tijdperk:
Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten