Het Groot Omroepkoor zingt Vespers

Het Zondagochtend Concert, 7 maart 2021

Rachmaninov gebruikte in zijn Vespers eeuwenoude Griekse en Russische technieken. Verstilling en drama, gezongen door het Groot Omroepkoor. Dirigent Peter Dijkstra laat de zangers "ademen als één lichaam", aldus NRC.

Rachmaninov
Van zonsondergang tot het ochtendgloren: Rachmaninovs Vespers bestrijken de hele nacht. Het Groot Omroepkoor zingt a capella een van de werken waar de componist zelf zich het meest verbonden mee voelde. Hij wilde zelfs dat het vijfde deel, Nunc dimittis, als 'nachtwake' bij zijn begrafenis klonk.

Groot Omroepkoor en Peter Dijkstra
"Peter Dijkstra liet de zangers ademen als één lichaam", schreef NRC bij een van diens eerdere uitvoeringen van Rachmaninovs Vespers. De dirigent "leidde hen gedetailleerd maar soepeltjes door treffende kleurschakeringen en dynamische nuances". Vandaag staat Dijkstra voor het Groot Omroepkoor in dit voor de Russisch-orthodoxe kerk geschreven stuk. Rachmaninov verdiepte zich jarenlang in traditionele zangwijzen, en verwerkte in de Vespers eeuwenoude Griekse en Russische technieken. Een ochtendconcert vol verstilling en drama. 

Bron: grootomroepkoor.nl

Het Groot Omroepkoor zingt Vespers

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 07 maart 2021

Componist:
Sergej Rachmaninov

Uitvoerenden :
Franske van der Wiel (alt), Gerben Houba (tenor)

Orkest:
Groot Omroepkoor

Dirigent :
Peter Dijkstra

Tijdperk:
Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten