Ingo Metzmacher dirigeert Zimmermanns zwanenzang

NTR ZaterdagMatinee, 20 februari 2021

Zimmermann-specialist Ingo Metzmacher brengt een groots eerbetoon aan de componist die vijftig jaar geleden overleed.

Apocalyptisch
Op 5 augustus 1970 voltooide Bernd Alois Zimmermann zijn Ekklesiastische Aktion Ich wandte mich. Een duister, bijna apocalyptisch werk over het slechtste in de mens, op teksten uit Prediker en fragmenten uit 'De Grootinquisiteur van Sevilla’ (Dostojevski’s Gebroeders Karamazov). Het bleek zijn laatste muzikale daad voor zijn dood, vijf dagen later. De kruising tussen opera en oratorium ging in première tijdens de Olympische Spelen van 1972. Even later zou de moord op elf leden van de Israëlische sportploeg onderstrepen waar Zimmermann het over had.

Zimmermann-specialist Ingo Metzmacher
Met zijn voor Tabea Zimmermann geschreven Altvioolconcert herdacht Zimmermanns leerling York Höller in 2018 de honderdste verjaardag van zijn compositiedocent. Beide componisten vonden veel inspiratie in het werk van Anton Webern. Deze etaleerde zijn orkestrale en analytische gaven in zijn arrangement van de Ricercata van dezelfde Bach van wie het koraal Ich habe genug pijnlijk mooi aan het einde van Zimmermanns Ekklesiastische Aktion klinkt. Belangwekkend detail: Zimmermann-specialist Ingo Metzmacher dirigeert.

Lees hier het programmaboekje

Bron: klassiekmagazine.nl

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Ingo Metzmacher dirigeert Zimmermanns zwanenzang

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 20 februari 2021

Componist:

Uitvoerenden :
Georg Nigl (bariton), Jakob Diehl (spreekstem - Grootinquisiteur), Stephan Rehm (spreekstem - Prediker), Tabea Zimmermann (altviool)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten