5 maart 2021 Filmmuziek Top 50 12:00 - 18:00 uur

Meer informatie

Jenůfa, met Lise Davidsen

NTR ZaterdagMatinee, 30 januari 2021

Patrick Lange dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en een internationale solistencast in Leos Janáčeks aangrijpende opera Jenůfa.

Het naturalisme van Jenůfa
Misschien wel een van de aangrijpendste opera’s is Leoš Janáčeks Jenůfa, maar met zijn naturalistische schildering van het Moravische plattelandsleven wordt het nooit sentimenteel of melodramatisch. Tien jaar, van 1894 tot 1904, werkte de Tsjechische componist aan deze hartenkreet. Het opende de weg voor een muziekdramatisch oeuvre dat hij in de tweede helft van zijn leven realiseerde.

Hoofdrollen voor Lise Davidsen en Claude Eichenberger
In 1890 schreef Gabriela Preissová het toneelstuk Haar pleegdochter. Het handelt over de kosteres Buryjovka, die het meisje Jenůfa onder haar hoede heeft. Jenůfa is bezwangerd door haar mooie stiefbroer Števa. Als die weigert met haar te trouwen, ontspint zich het tragische verhaal. Janáček schreef dan weer obstinaat ritmische, dan weer lyrisch meanderende symfonische muziek, terwijl de Boheemse en Moravische tradities regelmatig door de noten heen sijpelen. De dragende lyrische sopraanrol van Jenůfa (Lise Davidsen) is meeslepend, maar de karakterrol van de Kosteres, een dramatische mezzosopraan (Claude Eichenberger), snijdt door merg en been, zeker gezien de dodelijke dilemma’s waarvoor zij zich gesteld ziet.

Bekijk het concert

Lees hier het programmaboekje

Enkele recensies in De Volkskrant en Trouw

Bron: radiofilharmonischorkest.nl
Foto: Lise Davidsen door Ray Burmiston

Jenůfa, met Lise Davidsen

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 30 januari 2021

Componist:
Leos Janácek

Uitvoerenden :
Claude Eichenberger (mezzosopraan), David Butt Philip (tenor), Esther Kuiper (mezzosopraan), Frederik Bergman (bas-bariton), Groot Omroepkoor, Helena Rasker (alt), Judith Weusten (sopraan), Klaas-Jan de Groot (koordirigent), Lise Davidsen (sopraan), Nikki Treurniet (sopraan), Pavel Petrov (tenor), Timo Riihonen (bas), Wesseling, Maria Riccarda (mezzosopraan)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
Patrick Lange

Tijdperk:
Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten